Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Metka Zevnik pred shodom upokojencev: »Dostojne pokojnine niso darilo vlade«

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 03. 05. 2023 / 10:43
Oznake: Politika, Starši, Vlada
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 03.05.2023 / 11:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Metka Zevnik pred shodom upokojencev: »Dostojne pokojnine niso darilo vlade«
Metka Zevnik, voditeljica združenja Glas starih staršev Slovenije. FOTO: Tatjana Splichal

Metka Zevnik pred shodom upokojencev: »Dostojne pokojnine niso darilo vlade«

Današnji popoldanski 4. vseslovenski protestni shod upokojencev (z začetkom ob 15. uri) se bo s Trga republike, izpred parlamenta, pomaknil tudi pred predsedniško palačo in vladno poslopje, na čelu povorke pa bodo harmonikarji.

In, ne prvič, bo med udeleženci shoda tudi združenje Glas starih staršev Slovenije, ki prizadevanja Inštituta 1. oktober podpira. Zakaj, je v pogovoru za spletno Družino v imenu združenja pojasnila njegova voditeljica Metka Zevnik, upokojena profesorica in tudi sama babica.

Življenje nam je vrednota, ki se jo ceni in spoštuje, ne pa ponuja skrajševanje življenja zaradi starostnih težav, temveč primerno oskrbo in pomoč.

Ponovno se boste pridružili vseslovenskemu protestnemu shodu upokojencev. Zakaj?

Večina starih staršev smo upokojenci. Koalicija strank Svobode, Levice in Socialnih demokratov nam odvzema dostojanstvo na finančnem in družbenem področju. Glas starih staršev Slovenije podpira protestne shode, ker smo ogroženi pri preživljanju zadnjega obdobja življenja in nam je ustrezna zdravniška oskrba vse bolj nedostopna.

Dostojne pokojnine niso darilo vlade. Po zakonu nam pripadajo iz vplačil, danih med celotno delovno dobo. Za zasluženo pokojnino pa se mora boriti tudi vsak posameznik sam. Javni protest je pomemben, če drugače nismo slišani.

Sprememba Družinskega zakonika, ki jo je vsilila Golobova vlada, je prizadela vse stare starše, ker jim ne omogoča možnosti posvojitve vnukov v primeru, če se njihovim staršem zgodi najhuje. Posvojitev otrok, tudi naših vnukov, pa zakonik zdaj omogoča osebam z množico namišljenih, tako imenovanih »družbenih spolov«. Levica širi LGBTQ+ škodljivo propagando v šolah, vezano na spol otrok. Stari starši smo podporni steber pri vzgoji svojih vnukov in posredovanju družinskih vrednot. Nenaravnim ideologijam nasprotujemo, saj povzročajo neizmerljive posledice v duhovnem in stvarnem bistvu človeka.

Zelo pomemben vzrok za protest je vsiljevanje samomora s pomočjo. Pod lažno krinko usmiljenja naj bi potekala zastrupitev bolnega človeka. Starejši nismo nepotreben strošek, smo del človeške skupnosti. Če nismo aktivno produktivni, smo pa zgled, po kateri poti bo hodil sleherni od naših zanamcev. Zato je nujna vzgoja mladih za spoštovanje starostnikov, prav tako človekoljubno ravnanje državnih inštitucij, ne pa vsiljevanje evtanazije s strani države. Predsednica republike ima v svojem kabinetu svetovalko – zagovornico zastrupitve starejših iz društva Srebrna nit, kjer so pripravili zakon in promovirajo njegov sprejem. Protestni pohod gre zato tudi mimo sedeža predsednice RS.

Lepo je biti stara mama in stari oče, saj se z rojstvom vnukov naša pot bogati in dobi nov smisel. Mislimo, da se ne more zgoditi lepšega v življenju, poleg rojstva svojih otrok, da lahko objameš svojega vnučka. Ob njih spoznavamo, da je živeti vredno, da je življenje dragoceno in lepo.

Katero od zahtev Inštituta 1. oktober bi kot ključno in najpomembnejšo podčrtali vi?

Z Inštitutom 1. oktober delimo prizadevanje za spoštovanje vsakega človeka, za medgeneracijsko pomoč, sožitje in sodelovanje! Življenje nam je vrednota, ki se jo ceni in spoštuje, ne pa ponuja skrajševanje življenja zaradi starostnih težav, temveč primerno oskrbo in pomoč.

Ključno je tudi višanje pokojnin, za neodvisnost in dostojno preživetje v starosti.

Stari starši smo podporni steber pri vzgoji svojih vnukov in posredovanju družinskih vrednot. Nenaravnim ideologijam nasprotujemo, saj povzročajo neizmerljive posledice v duhovnem in stvarnem bistvu človeka.

Kateri so ta hip ključni izzivi na področju, ki ga pokriva vaš Glas starih staršev Slovenije?

Glas starih staršev je glas za ureditev naše vloge kot posvojiteljev svojih vnukov, je glas za družine z očetom in mamo, je glas za naraven razvoj naših vnukov, brez vnašanja ideologije v šole in vrtce, je glas proti evtanaziji, je glas za dostojno oskrbo v času bolezni, je glas za spoštovanje dostojanstva tudi, ko nismo več družbeno aktivni, je glas za življenje od spočetja do naravne smrti, je glas za tako družinsko in zaposlovalno politiko, da bodo mladi ostali v Sloveniji, starejši pa ne osamljeni in pozabljeni.

Prizor s prejšnjega vseslovenskega protestnega shoda upokojencev. FOTO: Tatjana Splichal

Ali imate stari starši v vladi sogovornika s posluhom za vaše probleme?

Sogovornika v vladi zaenkrat nimamo. So pa opozicijski stranki in neparlamentarna Glas za otroke in družine tiste, ki podpirajo večino naših pobud.

Glas starih staršev je glas za ureditev naše vloge kot posvojiteljev svojih vnukov, je glas za družine z očetom in mamo, je glas za naraven razvoj naših vnukov, brez vnašanja ideologije v šole in vrtce, je glas proti evtanaziji, je glas za dostojno oskrbo v času bolezni, je glas za življenje od spočetja do naravne smrti.

Poskusiva zaključiti pozitivno: zakaj je lepo biti stari starš?

Vnuki so Božji dar, ki na blagodejen način prinaša spokojnost duši in srcu! Prinašajo nam svojo mladost, želje in veselje do življenja na nove načine.

Smisel in vrednota življenja v vlogi starih staršev se kaže ob opazovanju rezultata življenjskih prizadevanj, ko smo svoje otroke usmerjali na pot skozi vzorec primarne družine in nato lahko sodelujemo pri prenosu teh vrednot dalje na naše vnuke.

Lepo je biti stara mama in stari oče, saj se z rojstvom vnukov naša pot bogati in dobi nov smisel. Mislimo, da se ne more zgoditi lepšega v življenju, poleg rojstva svojih otrok, da lahko objameš svojega vnučka. Ob njih spoznavamo, da je živeti vredno, da je življenje dragoceno in lepo.

Nalaganje
Nazaj na vrh