Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Menjava vodstva pri celovški »Nedelji«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 21. 11. 2017 / 10:47
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

Menjava vodstva pri celovški »Nedelji«

Glavni urednik Hanzi Tomažič po treh desetletjih svoje naloge predaja Mateji Rihter.

Pri uradnem slovenskem glasilu krške škofije, »Nedelji«, se menja vodstvo uredništva: 57-letni Hanzi Tomažič svoje zadolžitve odgovornega urednika po treh desetletjih predaja v roke 32-letni slovenistki Mateji Rihter, kot so sporočili s krške škofije. Do zamenjave prihaja v polnem soglasju s škofijskim vodstvom, Tomažič pa se bo odslej bolj posvečal agenciji za komunikacije ilab crossmedia.



Koroški škof Alois Schwarz je Tomažiča označil kot kompetentnega časnikarja, ki je slovensko »Nedeljo« vodil in urejal »s posebnim darom za oblikovanje, z veliko srčnosti in velikim občutkom za zaznavanje znamenj časa in sprememb, pa tudi za nove izzive znotraj slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem«. Še pred časom je prepoznal pomen sprememb v medijih, ki jih je povzročila digitalizacija, in že od vsega začetka spremljal ter sooblikoval škofijski spletni portal.

Izdajatelj »Nedelje«, Anton Rosenzopf-Jank, se je Tomažiču zahvalil za »širok pogled in odprtost za novo«, s katerima je doprinesel »ne samo Nedelji, ampak celotni Cerkvi na Koroškem«. Novi urednici Rihterjevi, ki se je v »Nedelji« že uveljavila s »pristnimi in zanimivimi članki«, pa se je izdajatelj zahvalil za »pogum, ker je pripravljena sprejeti to odgovorno nalogo«. Anton Rosenzopf-Jank vodi slovenski oddelek pri Dušnopastirskem uradu, katerega sodelavka je od leta 2015 tudi Rihterjeva.

Hanzi Tomažič je pri »Nedelji« dejaven od leta 1981, leta 1986 je prevzel naloge glavnega urednika. Leta 1998 je bil za krajši čas poslovodja pri Radiu Korotan, sodeloval je tudi pri ustanavljanju slovenske zasebne radijske postaje in je soustanovitelj mladinske pobude »Slovenščina, moj jezik« za ohranjanje slovenskega jezika na avstrijskem Koroškem. Obenem je dolgoletni član Krščanskega kulturnega združenja. Leta 1999 je skupaj z bratom Franzem Tomažičem ustanovil oblikovalsko in spletno agencijo ilab crossmedia, ki je med drugim pristojna tudi za oblikovanje spletnih strani krške škofije.

Mateja Rihter prihaja iz mariborske škofije. Na univerzi v Ljubljani in na Dunaju je študirala slovenski jezik in primerjalno književnost. Pet let je bila urednica verske oddaje »Sveta vera bodi vam luč« na radiu Radlje, leta 2014 pa je s prispevki začela sodelovati pri celovški »Nedelji«.

Nedelja je najbolj razširjen tiskani medij slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem. Časnik je leta 1926 ustanovilo šest duhovnikov, s tem pa velja za najstarejši slovenski tednik na svetu.

Vir: Kathpress
Foto: Nedelja

Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh