Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Mediji in bližina«: 24. dnevi sv. Frančiška Saleškega v Lurdu

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 24. 01. 2020 / 07:43
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 24.01.2020 / 12:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Mediji in bližina«: 24. dnevi sv. Frančiška Saleškega v Lurdu

Srečanja se udeležuje 250 novinarjev in urednikov katoliških medijev.

Foto: Vatican Media

Med 22. in 24. januarjem v Lurdu prirejajo Dneve sv. Frančiška Saleškega. Kot poroča Radio Vatikan, tokratno srečanje, 24. po vrsti, organizirata Dikasterij za komunikacijo Svetega sedeža in Zveza katoliških medijev v sodelovanju z gibanjem SIGNIS, Francosko škofovsko konferenco in svetiščem v Lurdu.

Srečanja se udeležuje 250 novinarjev, urednikov in odgovornih v katoliških medijih iz 25 držav. V središču letošnjih predavanj in delavnic je vprašanje, kako biti blizu javnosti v času, ko v mnogih državah raste nezaupanje do medijev. V Franciji je na to nezaupanje opozorilo gibanje rumenih jopičev, raziskave Inštituta Reuters pa kažejo, da je zaradi poročanja o omenjenem gibanju stopnja zaupanja medijem v Franciji padla za 24 %. Tudi letni barometer časopisa La Croix kaže, da je zaupanje medijem najnižje po letu 1987.

Mediji naj obnovijo zaupanje preko bližine ljudem

Prireditelji Dnevov sv. Frančiška Saleškega poudarjajo, kako so časnikarji v času vedno večje priljubljenosti družbenih omrežij deležni očitkov, da opravljajo svoj poklic ločeni od gospodarske in družbene stvarnosti. Ta kriza povečuje protimedijske obtožbe s strani populističnih projektov, ki se vedno bolj širijo po vseh celinah. Namen srečanja v Lurdu je razmišljanje o vlogi katoliških medijev pri tovrstnih dogodkih, ko je ključnega pomena postala bližina javnosti. Udeleženci so prvi dan srečanja poudarili, da je treba dajati prednost poročanju in pri opravljanju časnikarskega dela iti v globino.

Predavanja strokovnjakov z različnih področij

Medsebojno izmenjavo izkušenj bodo obogatila predavanja z različnih področij. Zbrane bodo nagovorili sociologi medijev, komunikologi ter izvedenci s področja robotike in digitalne tehnologije. Med gosti je tudi psihoanalitik, ki bo spregovoril o temi »Družabna omrežja in iluzija bližine«.

Odprtje srečanja in podelitev nagrade »Oče Jacques Hamel«

Dneve sv. Frančiška Saleškega so slovesno odprli msgr. Olivier Ribadeau-Dumas, rektor svetišča v Lurdu, Jean-Marie Montel, predsednik Zveze katoliških medijev, in Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo. Kardinal Ouédraogo je včeraj podelil nagrado »Očeta Jacquesa Hamela« v navzočnosti sestre pokojnega duhovnika. Nagrado so prvič podelili pred tremi leti, v spomin na duhovnika Jacquesa Hamela, ki so ga 26. julija 2016 med obhajanjem svete maše umorili islamski teroristi. Letošnji dobitnik je Pierre Jovanovic, za članek z naslovom »Kayla Jean Mueller, mučenka dobrih«, ki je bil objavljen v tedniku La Vie 7. novembra 2019. Kayla je bila 26-letno dekle, evangeličanka, ki so jo džihadisti umorili, ker se ni hotela odpovedati krščanski veri.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Prenovljena v Gospodu
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh