Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Med jeziki Kanalske doline

Za vas piše:
Nataša Gliha Komac
Objava: 31. 05. 2024 / 10:12
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.05.2024 / 11:00
Med jeziki Kanalske doline
Dr. Nataša Gliha Komac. FOTO: Rafaelova družba

Med jeziki Kanalske doline

Slovenski raziskovalni inštitut v Italiji (SLORI) letos praznuje častitljivo 50. obletnico delovanja. Niz prireditev, na katerih bo predstavil svoje raziskovalno delovanje in vlogo, ki jo ima na območju, kjer živijo Slovenci v Italiji, se je začel v četrtek, 23. maja, v večnamenski dvorani vaške skupnosti v Ukvah v Kanalski dolini.

Dogodek so z uvodno besedo pospremili prireditelji, dr. Sara Brezigar, predsednica SLORI-ja, dr. Kozma Ahačič, predstojnik Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU, in Rudi Bartaloth, podpredsednik društva SKS Planika, ki od leta 1997, tj. od ustanovitve dalje, tudi s pomočjo navedenih ustanov, ob različnih kulturnih dejavnostih, vodenju knjižnice in izbirnih tečajev slovenščine skrbi za temeljno raziskovalno delo v Kanalski dolini. Zbrane predstavnike političnih, raziskovalnih in izobraževalnih ustanov, medijev in domačinov je prijazno nagovorila tudi Vesna Humar, državna sekretarka Urada za Slovence v zamejstvu in po svetu RS.

Dogodek je povezal dva vsebinska sklopa: predstavitev izsledkov raziskave o jezikovnih znanjih, rabah in stališčih v Kanalski dolini (Raziskava 2024) ter okroglo mizo o izzivih poučevanja slovenščine v Kanalski dolini.

Raziskava 2024 je ponovitev raziskave o jezikovnih znanjih, rabah in stališčih med starševsk...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh