Mavrični kolački z oblački
Mavrični kolački z oblački
Pri pripravi smo uporabili kar nekaj sestavin, ki jih nimamo pogosto v kuhinji: pisane barve za živila in kar precej sladkorja. Ker gre za res posebno priložnost, smo se prepustili domišljiji, zato pa bomo ostale dni v mesecu pridno jedli zelenjavo in se izogibali umetnim dodatkom, kajne? Tako kot pravijo: pomembno je, da je prehrana uravnotežena, tu in tam pa si lahko dovolimo kakšno izjemo. In to je to.
Sestavine:
- 200 g masla pri sobni temperaturi, da je mehkejše
- 400 g sladkorja
- 5 beljakov
- 1 vaniljev sladkor
- 350 g moke
- 4 žličke pecilnega praška
- 1/2 čajne žličke soli
- 300 ml mleka, ogretega na sobno temperaturo
- 4 barvila za hrano mavričnih barv
Za kremo:
(po želji lahko namesto maslene kreme uporabimo stepeno sladko smetano)
- 200 g masla pri sobni temperaturi, da je mehkejše
- 400 g presejanega sladkorja v prahu
- 1 vaniljev sladkor
- 3 žlice mleka
- pisani bonboni mavričnih barv za okras
Postopek
Pečico razgrejemo na 180 stopinj. V mešalniku penasto stepemo maslo in sladkor, da nastane svetla krema. Dodamo beljake in vaniljev sladkor ter spet stepemo, da se zmes poenoti. Stene posode med mešanjem postrgamo. Moki primešamo sol in pecilni prašek.
Masleni zmesi izmenjaje dodajamo suhe sestavine in mleko, izmenično eno skodelico moke in ½ skodelice mleka, dokler vsega ne primešamo.
Maso razdelimo v 4 skodelice.
V vsako skodelico dodamo drugačno barvilo za hrano in premešamo: čim več barvila dodamo, bolj intenzivna bo barva. Premešamo. Obarvano maso razporedimo v vrečke za zamrzovanje.
Po pekaču razporedimo papirne modelčke za mafine. Vzamemo prvo vrečko in ji previdno odstrižemo vogal (res samo vršiček): skozi nastalo odprtino bomo iztiskali maso v modelček.
Barve po plasteh nabrizgamo v modelčke. Pazimo, da modelčkov preveč ne napolnimo, saj bodo med peko kolački nekoliko narasli. Pečemo 25–30 minut. Pazimo, da kolačkov ne zažgemo. Pečeni se naj povsem ohladijo, preden jih premažemo in okrasimo.
Kolačke bomo obložili s svetlo masleno kremo, ki bo na njih ustvarila vtis belih oblačkov. Če si želite lažje kreme, jih lahko obložite samo s stepeno smetano, za tiste, ki imate res radi sladko, pa je tukaj maslena krema:
V mešalniku penasto stepemo maslo, ki mu dodamo sladkor v prahu, vaniljev sladkor in mleko. Sladkor v prahu vmešavamo postopoma, izmenjaje z mlekom. Krema naj bo čim bolj puhasta, tako kot slasten vaniljev oblak. S pomočjo lopatke ohlajene kolačke obložimo s kremo in vrh vsakega oblikujemo oblak. Okrasimo z mavričnimi bomboni.
Bog žegnej!
Članek je bil objavljen v januarski številki revije Mavrica 5/2022, s katero se Bogu zahvaljujemo za 50 let revije Mavrica. Revijo lahko prelistate TUKAJ. Posamezen izvod stane 4,20 evra, letna naročnina pa 44,90 evra. Naročila: narocila@druzina.si, 01 360 28 28. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin.