Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Kako se soočati z duhovno sušo v molitvi [VIDEO]

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 25. 06. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2024 / 15:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Kako se soočati z duhovno sušo v molitvi [VIDEO]
Duhovna suša v molitvi je precej pogosta, doživljali so jo tudi največji svetniki. FOTO: Tatjana Splichal (fotografija je ilustrativna)

Kako se soočati z duhovno sušo v molitvi [VIDEO]

Molitev je pogovor z našim nebeškim Očetom, vsemogočnim Bogom, Stvarnikom nebes in zemlje. Zato ne presenečajo naša pričakovanja, da bo naša molitev odražala to stvarnost.

Iščemo besede, ki bi povzignile naše duše, naša srca hrepenijo po tem, da bi občutila ljubezen in mir Njega, ki se z Njim pogovarjamo, v zapisu na svojem blogu premišljuje Matt Fradd, znani katoliški govornik in ustvarjalec podkasta Pints with Aquinas, ki je v letošnjem aprilu nagovoril tudi slovensko občinstvo.

Pogosto izgovarjamo svoje molitve, vendar ob tem ne občutimo ničesar. Sedimo v tišini ter čakamo, da se bo Bog odzval, in se soočamo z velikansko praznino.

Pogosto smo razočarani, nadaljuje Fradd. Izgovarjamo svoje molitve, vendar ob tem ne občutimo ničesar. Sedimo v tišini ter čakamo, da se bo Bog odzval, in se soočamo z velikansko praznino.


Duhovna suša v molitvi je, tako Fradd, precej pogosta. Doživljali so jo tudi največji svetniki. Zaradi tega se ne bi smeli vznemirjati. Da nam bo v takšnih trenutkih nekoliko lažje pri srcu, pa Fradd ponuja nekaj nasvetov za obdobje, »ko tavamo po duhovni puščavi«.

Če Bog želi, da poskusite nekaj drugačnega, vas bo navdihnil, da to storite.

V času preizkušnje vztrajajte pri svojem duhovnem načrtu

Držite se svojega običajnega urnika, namenjenega molitvi. Vztrajajte tudi pri molitvah, ki jih običajno izrekate. Če se vsak četrtek udeležite češčenja Najsvetejšega v domači župniji, te navade ne opustite!

Ne spreminjajte svojega urnika, da bi ujeli pravi val duhovnega navdiha. Ta morda nikoli ne bo prišel. Če Bog želi, da poskusite nekaj drugačnega, vas bo navdihnil, da to storite.

Vaš Oče želi slišati vse.

V svojo molitev vključite stvari, o katerih doslej niste bili pripravljeni razpravljati z Bogom

Ali pred Bogom kar koli zadržujete? Morda pa se želi z vami pogovarjati o tej stvari in se morda »skriva«, dokler je ne boste sami izpostavili. Bodite dovolj pogumni, da v molitev vključite svoje najgloblje skrbi, želje, strahove in veselje. Vaš Oče želi slišati vse.

Bog nas včasih popelje na rob naših zmožnosti, da bi nas spodbudil, naj Mu zaupamo.

Vztrajajte v molitvi

Seveda je veliko lažje nekomu naročiti, naj poskrbi za zahtevno nalogo, kot pa jo dejansko opraviti. Toda razlog, zakaj toliko ljudi v sušnih obdobjih opusti svoje molitveno življenje, je v tem, da ne vztrajajo.

Čustva pridejo in gredo in med molitvijo ne morete izsiliti dobrih občutij. Vedno pa se lahko odločite, da boste vztrajali, tudi če vam na misel ne pride kaj dosti drugega kot: »Gospod, ne razumem, kaj počnem tukaj, ne vem, kaj delaš v mojem življenju, vendar zaupam vate.«

Bog nas včasih popelje na rob naših zmožnosti, da bi nas spodbudil, naj Mu zaupamo. Ko dosežemo meje svojih zmožnosti, sta pred nami dve poti: da zapademo v obup ali pa te omejitve presežemo z Božjo milostjo.

Bog nam vedno stoji ob strani, tudi če ga ne čutimo.

Ne pozabite, na koncu zapiše Fradd: Bog vam vedno stoji ob strani, tudi če ga ne čutite. Vidi vse, kar doživljate, in vam je pripravljen pomagati, če mu to dovolite. Zato se Mu prepustite! Zaupajte skrbi Očeta, ki je poslal svojega edinega Sina, da bi trpel in umrl za vas, da bi lahko večno živeli z Njim.

Nalaganje
Nazaj na vrh