Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Zakaj so škofje zvišali znesek mašnega daru?

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 13. 09. 2022 / 09:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 13.09.2022 / 10:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Zakaj so škofje zvišali znesek mašnega daru?
SŠK oblikuje priporočen znesek za mašni dar glede na življenjske potrebe slovenskih duhovnikov. FOTO: Tatjana Splichal

Zakaj so škofje zvišali znesek mašnega daru?

Slovenski škofje so v letošnjem maju potrdili nov znesek priporočenega mašnega daru, ki je stopil v veljavo 1. septembra.

Kot smo že poročali, je znesek mašnega štipendija (oziroma daru za mašo) po vseh škofijah enak: od letošnjega septembra znaša 23 €, mašni štipendij za gregorijanske maše pa je po novem 750 €.

Tajniku Slovenske škofovske konference p. Tadeju Strehovcu smo zastavili nekaj vprašanj o merilih SŠK za oblikovanje priporočene višine mašnega daru in o pomenu mašnih darov za eksistenco slovenskih duhovnikov.

Letos so škofje odločili, da se priporočen dar za mašno intencijo zviša skladno z višanjem življenjskih stroškov.

P. Strehovec je pojasnil, da Slovenska škofovska konferenca oblikuje priporočen znesek za mašni dar glede na življenjske potrebe slovenskih duhovnikov, saj to zanje predstavlja glavno sredstvo za preživetje, ter v skladu z letnim dvigom življenjskih stroškov. Razpolaganje in upravljanje z darovi vernikov za mašni namen je opredeljeno v kann. 945–958 Zakonika cerkvenega prava.

Tajnik SŠK p. Tadej Strehovec. FOTO: Tatjana Splichal

Letos so škofje odločili, tako p. Strehovec, da se priporočen dar za mašno intencijo zviša skladno z višanjem življenjskih stroškov, ki so višina inflacije, povišanje cene goriva in zvišanje minimalne bruto plače od zadnjega povišanja intencij do danes. Nazadnje so višino daru za sveto mašo uskladili 1. julija 2018. Povprečje vseh omenjenih povišanj znese okoli 15 odstotkov, kar pomeni 23 € za mašno intencijo. 

Mašni dar za kritje osnovnih življenjskih stroškov

Na vprašanje, kaj mašni dar pomeni za eksistenco »povprečnega« slovenskega duhovnika, p. Strehovec odgovarja, da mašni darovi in drugi darovi vernikov, ki jih namenijo duhovnikom, predstavljajo pomemben vir prostovoljnih darov za vzdrževanje duhovnika. Z darovi, ki jih duhovniki prejemajo od vernikov, pokrivajo osnovne življenjske stroške, kot so prehrana, gorivo in vzdrževanje avtomobila, zavarovanje, nakup oblačil in podobno.

Obdavčiti mašne darove? 

Kritični opazovalci v predpisani višini mašnega daru vidijo nekakšen »cenik cerkvenih storitev«, ki bi jih bilo treba celo obdavčiti, vendar po besedah p. Strehovca tak očitek ni upravičen. Mašni dar, tako kot druge štolnine in darovi, so najvišji priporočen znesek, ki ga lahko vernik daruje za določena sveta opravila. Če je vernik v težjem ekonomskem položaju, lahko duhovniku za sveto mašo daruje manj ali celo nič in bo ta kljub temu opravljena po njegovem namenu. Glede plačila davkov pri škofovski konferenci poudarjajo, da Katoliška cerkev v Sloveniji plačuje vse predpisane davke in dajatve, darovi za opravljanje verske dejavnosti pa niso obdavčeni, saj gre za prostovoljne darove verskim delavcem.

Darovi za opravljanje verske dejavnosti niso obdavčeni, saj gre za prostovoljne darove verskim delavcem.

Ker v Cerkvi že nekaj let opazujemo upad števila vernikov in s tem tudi upad darovanja mašnih namenov, predvsem v nekaterih delih Slovenije, v takšnih primerih duhovniki in škofije poskrbijo, da so darovi enakomerno razporejeni. To v praksi pomeni, da lahko duhovnik, ki mu primanjkuje mašnih namenov, te prejme od duhovnika, ki jih ima veliko in jih ne bi mogel opraviti v razumnem času. Na SŠK spodbujajo vernike k darovanju mašnih namenov, saj duhovniki nimajo rednih dohodkov in so odvisni od prostovoljnih prispevkov svojih vernikov.

Kupi v trgovini

Bog, vest in denar
Družbena vprašanja
23,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh