Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maše za domovino v stolnih cerkvah

Za vas piše:
D. O. / SŠK
Objava: 26. 12. 2012 / 12:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maše za domovino v stolnih cerkvah

Cerkev na Slovenskem z mašami za domovino v stolnih cerkvah praznuje državni praznik samostojnosti in enotnosti. Škofje pri bogoslužjih Bogu priporočajo slovenski narod.

Cerkev na Slovenskem z mašami za domovino v stolnih cerkvah praznuje državni praznik samostojnosti in enotnosti. Škofje pri bogoslužjih Bogu priporočajo slovenski narod.

Po Sloveniji so bile ali še potekajo svete maše: V celjski škofiji je ob 15. uri v stolni cerkvi sv. Danijela mašo za domovino daroval škof msgr. dr. Stanislav Lipovšek, v koprski ob 10. uri v cerkvi sv. Štefana v Vipavi upokojeni koprski škof msgr. Metod Pirih. Koprski škof msgr. dr. Jurij Bizjak je ob 11. uri maševal v cerkvi sv. Štefana v Zanigradu, kjer je bil po njej še blagoslov konj, ob 18.00 pa bo maša v cerkvi sv. Štefana v Postojni. Med to mašo bo podelil službe mašnega pomočnika in bralca bogoslovcem prvega in tretjega letnika. Škof Bizjak bo v soboto, 29. decembra 2012, ob 18. uri v stolni cerkvi Marijinega vnebovzetja v Kopru daroval mašo za domovino.

V stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani je v četrtek, 20. decembra 2012, mašo za domovino daroval nadškof msgr. dr. Anton Stres.

Danes ob 18. uri bo mašo za domovino pri sv. Jakobu na Brezovici v župniji Sv. Katarina – Topol daroval ljubljanski pomožni škof msgr. dr. Anton Jamnik.

V mariborski nadškofiji pa je ob 9.30 v stolni cerkvi sv. Janeza Krstnika mašo za domovino daroval nadškof msgr. dr. Marjan Turnšek.

V murskosoboški škofiji je ob 10. uri v stolni cerkvi sv. Nikolaja mašo za domovino daroval škof msgr. dr. Peter Štumpf.

V novomeški škofiji bo je ob 9. uri v stolni cerkvi sv. Nikolaja mašo za domovino daroval škof msgr. Andrej Glavan.


Turnšek: Plebiscitarna beseda nas še vedno zavezuje

Škof Turnšek je v Mariboru v svojem nagovoru na slovensko zgodovino pogledal v luči prvega mučenca sv. Štefana – tudi mi smo in še doživljamo kamenjanje, kar »je pred kratkim prav v Mariboru postalo na nov način del naše krute resničnosti«. Kljub temu pa je pozval, da naj se zahvaljujemo za dogodek pred 22 leti, ko smo bili kot narodno telo sposobni izreči plebiscitarno besedo, ki je rodila našo državno samostojnost. Prav ta beseda, je poudaril Turnšek, pa nas še danes zavezuje, da ji ostajamo zvesti »v zaupanju resnici in zavračanju vsega, kar prihaja iz srditega srca in iz škripajočih ust ter vodi v uporabo nasilnih sredstev v javnem življenju in upravljanju države ali lokalnih skupnosti«. Na koncu je spodbudil, da bomo moč in voljo za skupno uresničevanje daru samostojnosti lahko našli v praznovanju spomina na sv. Štefana in plebiscitni dan ter tako bili sposobni reči ne kamenjanju in privolili v skupno iskanje dobrega za vse.


Foto: arhiv Družine / O. N.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh