Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za nekdanjega beograjskega nadškofa Alojzija Turka

Za vas piše:
J. P.
Objava: 08. 07. 2024 / 06:25
Oznake: Maša, Svet, Škof, Zgodovina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.07.2024 / 06:34
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za nekdanjega beograjskega nadškofa Alojzija Turka
Msgr. Stanislav Hočevar na grobu msgr. Alojzija Turka. FOTO: Škofija Novo mesto

Maša za nekdanjega beograjskega nadškofa Alojzija Turka

Ob 90. obletnici mašniškega posvečenja nekdanjega beograjskega nadškofa msgr. Alojzija Turka se je na 14. nedeljo med letom, 7. julija 2024, njegov naslednik, zaslužni beograjski nadškof in metropolit msgr. Stanislav Hočevar, mudil v Novem mestu in v stolnici maševal zanj.

Kot je na spletni strani novomeške škofije povzel stolni župnik Klavdio Peterca, je Hočevar pri homiliji, v luči besed preroka Ezekiela iz nedeljskega prvega berila, spodbujal, naj se »postavimo na svoje noge« in začnemo vršiti svojo preroško službo v svetu, ki je bila vsem vernim zaupana že pri krstu.

Maša za nekdanjega beograjskega nadškofa msgr. Alojzija Turka. FOTO: Škofija Novo mesto

Zgled Alojzija Turka

Kako to storiti, je skušal vernikom približati ob zgledu msgr. Alojzija Turka (1909–1995), rojenega v Župniji Prečna pri Novem mestu, v duhovnika posvečenega leta 1934 in nato med letoma 1980 in 1986 beograjskega nadškofa (nasledil ga je msgr. dr. Franc Perko in za njim msgr. Stanislav Hočevar).

Mnogo svetlih in svetniških zgledov

Hočevar je izpostavil zgled Turkovega pričevanja v težkih razmerah in zahtevnih časih z veliko misijonsko zagnanostjo med verniki v diaspori. »Če imamo, čeprav maloštevilni, toliko svetlih in svetniških zgledov, se od nas upravičeno pričakuje, da bomo znali tudi v sodobnem svetu pričevati za lepo in veličino življenja po evangeliju,« je poudaril.

Stanislav Hočevar s šolskimi sestrami de Notre Dame. FOTO: Škofija Novo mesto

S parohom in sestrami notredamkami

Nadškof Hočevar se je nato v molitvi zadržal na grobu nadškofa Turka in obiskal še grob žrtev grobišča Mihovska jama. V pokopališki kapeli v Ločni se je srečal s parohom Srbske pravoslavne cerkve v Novem mestu Danijelom Nikolićem. Ob koncu je obiskal še skupnost šolskih sester de Notre Dame in jim v molitev priporočil spravo in edinost v našem narodu in Cerkvi v Sloveniji.

Nalaganje
Nazaj na vrh