Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša za beatifikacijo Franca Cvara: Bil je kakor luč

Bogomir Štefanič
Za vas piše:
Bogomir Štefanič
Objava: 07. 06. 2024 / 05:30
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.06.2024 / 17:45
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša za beatifikacijo Franca Cvara: Bil je kakor luč
Duhovnik in mučenec Franc Cvar (1911 - 1942). FOTO: arhiv Družine

Maša za beatifikacijo Franca Cvara: Bil je kakor luč

Pri frančiškanih na Tromostovju v Ljubljani bo nocoj ob 19. uri tretja od tridesetih svetih maš, ki jih pripravlja pobuda Vseposvojitev in bodo na trideset zaporednih prvih petkov darovane za slovenske mučence, žrtve totalitarnega nasilja, ki so v postopku za beatifikacijo.

Tokrat bo maša darovana za uspeh beatifikacije mučenca, duhovnika Franca Cvara.

Somaševanje bo vodil župnik iz njegove rojstne župnije Sodražica Franc Bizjak, sodelovali bodo tudi župnik Jakob Trček in župljani iz Šentruperta, kraja Cvarove kaplanske službe in smrti. Tudi pokopan je v božjepotni cerkvi sv. Frančiška Ksaverija na Veseli Gori pri Šentrupertu, kjer počivajo posmrtni ostanki še dveh mučencev iz druge svetovne vojne: župnika Franca Nahtigala (maša za uspeh njegove beatifikacije bo na prvi petek januarja 2025) in bogoslovca Janeza Hočevarja.

Ves se je posvetil delu z mladino

Kdo je bil torej Franc Cvar? (Njegovo mučeniško zgodbo je za šmarnice Kraljica mučencev pod podatkih Antona Pusta zapisal Jože Kužnik.)

Šentruperški kaplan Franc Cvar se je rodil 11. decembra 1911 v Sodražici. Njegova pobožnost se je oblikovala ob Marijini božjepotni cerkvi pri Novi Štifti. Po končanem bogoslovju je bil 2. julija 1939 posvečen za duhovnika. Po novi maši je bil nastavljen za kaplana v Šentrupertu. Ves se je posvetil delu z mladino, zlasti v Marijinem vrtcu in v Marijini družbi. Bil je kakor luč, ki sveti vsem, ki so mu zaupani.

Šentruperški kaplan Franc Cvar se je želel na grozečo smrt duhovno pripraviti: odšel je k salezijancem v bližnji grad Škrljevo, kjer je večino časa prebil v kapeli in se pripravljal na srečanje s svojim Stvarnikom.

Nekateri pa njegove priljubljenosti in vpliva na mlade niso mogli prenašati, še zlasti po začetku druge svetovne vojne. Že marca 1942 so ga nasprotniki odpeljali, ga zastraševali in mu grozili. Junija 1942 sta bila župnik Nahtigal in kaplan Cvar opozorjena, da ju pridejo aretirat. Kaplan se je želel na grozečo smrt duhovno pripraviti. Odšel je k salezijancem v bližnji grad Škrljevo. Tam je večino časa prebil v kapeli in se pripravljal na srečanje s svojim Stvarnikom. Drugi dan popoldan se je zahvalil za gostoljubnost ter se poslovil z besedami: »Na svidenje v nebesih!« Vedel je, kaj ga čaka.

»Mučeniške smrti je umrl«

18. junija 1942 so ga prijeli, odpeljali v Kot pod Roženberkom, ga »obsodili« na smrt, mučili in umorili. Kaplan Cvar je bil močne narave in ni hitro podlegel mučenju. Rabelj ga je moral še dodatno udariti s kopačo po tilniku in ga tako pokončati. Zakopali so ga kar tam v gozdiču.

Kaplanove posmrtne ostanke so odkopali 29. marca 1943 in ga skupaj z župnikom Nahtigalom pokopali na Veseli Gori. Na spominski podobici so napisali: »Zlasti mladino je osvajal za Kristusa in jo s tem očuval komunističnih zablod.«

Bil je zelo dober kaplan, zelo dober spovednik, zelo dober človek, izvrsten za pridige in rad je spovedoval. Gospod kaplan je moral umreti, ker komunisti niso trpeli dobrih, svetih, gorečih duhovnikov. Mučeniške smrti je umrl.

O kaplanu Cvaru so se ohranila pričevanja. Ena izmed prič je o njem dejala (pričevanja navaja p. Metod Benedik): Bil je zelo dober kaplan, zelo dober spovednik, zelo dober človek, izvrsten za pridige in rad je spovedoval. Gospod kaplan je moral umreti, ker komunisti niso trpeli dobrih, svetih, gorečih duhovnikov. Mučeniške smrti je umrl.

Svetniške kandidate v sklopu tridesetih svetih maš, ki jih pripravlja pobuda Vseposvojitev, s pesmijo predstavlja Gregor Čušin, bogoslužje pa lahko spremljate tudi po GOLD TV in YouTube kanalu.

Nalaganje
Nazaj na vrh