Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v znakovnem jeziku?

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 09. 09. 2016 / 10:51
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.04.2018 / 11:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maša v znakovnem jeziku?

Več kot 20 španskih duhovnikov jo obhaja vsak teden.

V katoliški Cerkvi je govorjeni jezik osrednji dejavnik bogoslužja: kot občestvo molimo izpoved vere, častimo Gospoda s prepevanjem slave, na koncu bogoslužja pa sklonimo glave in prisluhnemo duhovniku, ki nam daje sklepni blagoslov.



Po vsem svetu pa živijo tudi katoličani, ki imajo težave s sluhom, in zanje je vsakdanja stvarnost precej drugačna.

Duhovnik Sergio Buiza, narodni direktor Španske konference katoliških škofov za bogoslužje gluhonemih, kot njihov cilj navaja »oznanjanje evangelija kar največjemu številu ljudi«, kar seveda vključuje tudi gluhe in gluhoneme.

Oče Buiza je le eden izmed več kot dvajsetih duhovnikov, ki v španskih cerkvah mašujejo v znakovnem jeziku. Vsak teden obhaja bogoslužje v znakovnem jeziku v stolnici sv. Jakoba v mestu Bilboa.

V Španiji živi okoli milijon ljudi, ki ima različno hude okvare sluha. Okoli 1.250 vernikov se vsak teden udeleži bogoslužja v znakovnem jeziku v eni izmed 24 cerkva po državi.

V župnijah, kjer je tovrstna duhovna oskrba na voljo, nudijo vse vrste uslug: od maše do kateheze, svetopisemskih skupin, poročnih obredov in spovedi.

Po besedah očeta Buize pa je največja težava v tem, da je v vsaki škofiji le ena župnija, prilagojena gluhonemim vernikom, zaradi česar morajo ljudje s težavami sluha vsak teden prepotovati velike razdalje, če se želijo udeležiti bogoslužja, prilagojenega njihovemu dojemanju sveta.

»Veliko je starejših, ki pripotujejo od daleč. V moji škofiji obhajamo bogoslužje v stolni cerkvi vsako soboto popoldan in verniki pridejo iz različnih krajev, z vlakom ali avtobusom«, je pojasnil duhovnik iz Bilbaa.

Lani decembra je Španska škofovska konferenca napovedala novo pobudo v sodelovanju s Fundacijo ONCE za pomoč slušno prizadetim, preko katere so v najmanj dvanajstih cerkvah v Španiji namestili naprave, ki ljudem s slušnimi aparati omogočajo boljši sprejem zvoka iz okolice. Na ta način ljudje z okvarami sluha lažje sodelujejo pri maši; žal pa ta sistem ne pomaga tistim, ki so povsem gluhi.

Katoliška Cerkev v Španiji z gluhimi sodeluje že več kot 50 let, intenzivneje pa od 90. let prejšnjega stoletja, ko je ministrstvo za gluhe postalo del Španske škofovske konference. V Španiji je okoli 173 ljudi predanih duhovni oskrbi slušno prizadetih, mnogi med njimi imajo tovrstne težave tudi sami.

Vir: CNA
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh