Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maša v spomin pokojnemu profesorju Matevžu Fabijanu

Objava: 08. 09. 2024 / 19:14
Oznake: Cerkev, Maša, Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 08.09.2024 / 19:20
Ustavi predvajanje Nalaganje
Maša v spomin pokojnemu profesorju Matevžu Fabijanu
Med mašo in blagoslovom obnovljenega znamenja je prepeval mešani pevski zbor sv. Tilna Besnica z organistom Filipom Ošlajem pod vodstvom Janeza Fabijana. FOTO: arhiv župnije Besnica

Maša v spomin pokojnemu profesorju Matevžu Fabijanu

Prvi sobotni večer v mesecu septembru 2024 je bilo v besniški župniji zelo slovesno.

Najprej je bila v farni cerkvi sv. Egidija slovesna sveta maša v spomin in zahvalo pokojnemu prof. Matevžu Fabijanu (+16.6.2024), po maši pa je sledil blagoslov obnovljenega Hlipovega znamenja – križa z razpelom.

Profesor Matevž Fabijan je bil eden od pionirjev in nosilcev kakovostnega dviga slovenskih zborov, ki sodijo v sam svetovni vrh.

Med sveto mašo, ki jo je vodil domači župnik Igor Jereb, sta o življenju, delu in uspehih pokojnega Matevža Fabijana nagovorili navzoče in se pokojnemu Matevžu zahvalili za njegovo delo ga. Barbara Mesec Štular, predsednica Kulturnega društva Jožeta Paplerja Besnica, in ga. Anica Kordež, vodja glasbene dejavnosti pri besniškem kulturnem društvu.

Poudarili sta njegovo pomembno vlogo za zborovsko petje tako v njegovem rojstnem kraju Besnici, Sloveniji in tudi zamejstvu. Profesor Matevž Fabijan je bil eden od pionirjev in nosilcev kakovostnega dviga slovenskih zborov, ki sodijo v sam svetovni vrh.

Blagoslov obnovljenega znamenja

Med mašo in blagoslovom obnovljenega znamenja je prepeval mešani pevski zbor sv. Tilna Besnica z organistom Filipom Ošlajem pod vodstvom Janeza Fabijana ter solistko sopranistko Andrejo Niko Fabijan. Po maši je sledil blagoslov obnovljenega Hlipovega zamenja v zaselku Videm v Zg. Besnici.

Franc Fabijan st. se je v času bojevanja na Vzhodni ruski fronti med 1. svetovno vojno zaobljubil: če se vrne, bo v zahvalo Bogu postavil križ z razpelom.

O zgodovini Znamenja oziroma Križa z razpelom je spregovoril Janez Fabijan, vnuk Franca Fabijana st., ki se je v času bojevanja na Vzhodni ruski fronti med 1. svetovno vojno zaobljubil: če se vrne, bo v zahvalo Bogu postavil križ z razpelom. Tako danes kot spomin in opomin na vojne grozote že 105 let stoji Hlipovo znamenje.

Domačija, kjer v Zg. Besnici živi družina Fabijan, se po domače imenuje Pr Hlip. Restavratorsko delo znamenja je odlično opravila ga. Minca Šuštar iz Kranja. Za celotno obnovo znamenja pa sta tako kot prejšnjo obnovo leta 2014 donirala najmlajša hči Franca Fabijana st. ga. Francka Brus in njen mož Cveto Brus, ki živita v Kanadi. Iskrena hvala in Bog naj ju blagoslovi.

Kupi v trgovini

Angel bel/ zlat z glasbo (13 cm)
Angeli
15,60€
Nalaganje
Nazaj na vrh