Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Maša je spomin na Kristusovo velikonočno skrivnost«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 22. 11. 2017 / 11:53
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:38
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Maša je spomin na Kristusovo velikonočno skrivnost«

Papež med splošno avdienco nadaljuje kateheze o sveti maši.

Papež Frančišek med sredinimi splošnimi avdiencami nadaljuje kateheze o sveti maši. Med današnjo je bilo izhodiščno vprašanje, kaj je bistveno za mašo. Sveti oče je pojasnil, da je »maša daritveni spomin na Kristusovo velikonočno skrivnost, po njej pa smo soudeleženi pri njegovi zmagi nad grehom in smrtjo«. Papež je dejal, da sveta maša daje polni smisel našemu življenju.



Vrednost maše lahko razumemo šele takrat, ko poznamo svetopisemski pomen pojma spomin. Ta namreč »ni le spominjanje dogodkov preteklosti, ampak jih na določen način naredi navzoče v današnjem času«. Maša je daritveni spomin na Jezusovo veliko noč, na njegov »eksodus«, ki ga je opravil za nas, da bi nas izpeljal iz suženjstva in nas povedel v obljubljeno deželo večnega življenja.

Jezus v evharistiji na nas zliva vse svoje usmiljenje in svojo ljubezen, kakor je to storil na križu. S tem prenavlja naše srce, naše življenje in naš način, kako vstopamo v odnos z njim in z bližnjimi. Vsakokrat, ko se udeležimo svete maše, še posebej v nedeljo, vstopamo v zmago Vstalega, smo razsvetljeni z njegovo lučjo in ogreti z njegovo toploto. Pri svojem prehodu iz smrti v življenje nas Jezus potegne s seboj v veliko noč. Pri maši se združimo z njim, Kristus živi v nas in mi živimo v njem.

Po papeževih besedah nas Kristusova kri osvobaja smrti in strahu pred smrtjo. Ne osvobaja nas samo oblasti telesne, ampak tudi duhovne smrti. Kristus nam znova daje življenje. Sam je umrl iz ljubezni in pri evharistiji želi sporočiti to svojo velikonočno in zmagoslavno ljubezen. Če jo sprejmemo z vero, je pojasnil sveti oče, lahko tudi mi zares ljubimo Boga in bližnjega, kakor je Jezus ljubil nas, ko je dal življenje.

Ob koncu kateheze je papež še enkrat poudaril, da je maša ponovitev kalvarije, ne pa spektakel, med katerim klepetamo in fotografiramo. Udeležba pri evharistiji nam omogoča vstopiti v Kristusovo velikonočno skrivnost.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.S.)

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh