Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marijin kip sredi porušene kapelice ostal nepoškodovan

Za vas piše:
Urška Kolenc
Objava: 20. 06. 2024 / 06:30
Oznake: Nesreča, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 13:09
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marijin kip sredi porušene kapelice ostal nepoškodovan
Marijin kip je ostal nepoškodovan. FOTO: Osebni arhiv družine Fajdiga

Marijin kip sredi porušene kapelice ostal nepoškodovan

V kraju Temenica v dolenjski občini Ivančna Gorica je pred dnevi prišlo do nenavadne nesreče. Traktorist s cisterno je med umikanjem avtomobilu zadel v kapelico in jo pri tem hudo poškodoval, medtem ko je Marijin kip v njej ostal nepoškodovan.

Kako je prišlo do nesreče? Po besedah gospoda Franca z izletniške kmetije Fajdiga je eden od domačinov s traktorjem in cisterno razvažal gnojnico. Med umikanjem avtomobilu je sunkovito odvil, pri čemer se je cisterna prevrnila in ob tem porušila kapelico v križišču, ki je približno 100 metrov oddaljena od domačije. Marijin kip, ki je stal v sredini kapelice, pa je ostal na istem mestu in nepoškodovan.

Prizor po nesreči. FOTO: Osebni arhiv družine Fajdiga

»Zgradili bomo novo kapelico«

»Vsakemu ni dano videti v živo, nam pa je bilo to dano – da je kip po nesreči stal na istem mestu, niti malo ni bil premaknjen ali poškodovan. Ob tem se zamisliš.« 73-letni Franc je hvaležen, da ob tem nihče ni bil poškodovan. Domačinu, ki je vozil traktor, je dejal, naj se vedno zahvali Mariji, da se je situacija rešila, kot se je. »Če je kapelico lahko po prvi svetovni vojni zgradila ena uboga vdova, bomo pa še mi sedaj zgradili novo,« zatrjuje.

Članek je bil najprej objavljen na spletni strani Aleteia.si.

Marijin kip star več kot 120 let

Kapelica je na tem mestu stala od leta 1918, postaviti pa jo je dala Frančeva mama Ana Fajdiga, takrat že vdova, in sicer v zahvalo, ker se je njen edini sin, Frančev oče, živ in zdrav vrnil iz Rusije, kjer je bil med prvo svetovno vojno. Marijin kip iz mavca pa nosi letnico 1903 in ga je za kapelico daroval duhovnik Janežič, ki je bil birmanski boter Frančevega očeta. Prav tako je v nesreči ostal nepoškodovan križ z Jezusom v lini nad vrati sprednjega dela kapelice, ki so ga našli v ruševinah.

Kapelica pred nesrečo. FOTO: Osebni arhiv družine Fajdiga

Kje bo stala nova kapelica?

Kot je zatrdil gospod Franc, bodo sezidali novo kapelico, vendar na drugem mestu, ki bo nekoliko bolj odmaknjeno od ceste. Marijin kip bo do takrat domoval pri Fajdigovih. »Zakon narave in evangeljske besede so večne. Da ti to doumeš, pa moraš osiveti. S starostjo dobiš določene izkušnje in preizkušnje. Mimo vere ne moreš. Nekoga bolj potipa, drugega bolj malo,« je še dodal.

Nalaganje
Nazaj na vrh