Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Pomočnica kljubovala ognjenim zubljem

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 05. 10. 2016 / 08:24
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Marija Pomočnica kljubovala ognjenim zubljem

V požaru na Rakovniku nepojasnjeno ohranjena Marijina podoba.

V prostorih založbe Salve na Rakovniku je v petek, 23. septembra, močno zagorelo. Zaposleni požara niso uspeli pogasiti sami, zato so na pomoč poklicali ljubljanske gasilce, ki so ogenj kmalu ukrotili.

Kot poročajo na spletni strani salezijancev, sta v celoti zagoreli dve pisarni, v katerih je bilo med drugim veliko zgoščenk in DVD-jev. Iz teh prostorov se je širil gost črn dim, ki je zaprašil sosednje in zgornje nadstropje, kjer domuje Salezijanska mladinska pastorala in Mladinski ceh.

Kljub nesreči, ki se je zgodila, je poleg bolj ali manj srečnega razpleta pravi čudež tudi dejstvo, da se je v enem od dveh prostorov, ki sta skoraj v celoti pogorela, nepoškodovana ohranila slika Marije Pomočnice, delo salezijanca slikarja Cirila Jeriča. Križ in vse druge slike na tisti steni so v požaru zgorele, ta pa je ostala skoraj nedotaknjena in nespremenjena kljub veliki vročini in dimu.



Kot piše salezijanec Janez Suhoveršnik, si na Rakovniku ne znajo razložiti, kako je to mogoče. Na ožgani steni se vidi, da so slike v času požara ostale na steni, saj je še viden obris okvirjev. Ob gašenju so vse stene škropili z vodo in tedaj so slike popadale na tla. Vse druge slike so uničene bodisi zaradi ognja ali pa zaradi vode. Ob pospravljanju in čiščenju pogorišča so našli sliko Marije Pomočnice na tleh skoraj nepoškodovano, uničila je nista ne ogenj ne voda.

Da se je ravno ta slika ohranila, je razumsko mogoče pojasniti le toliko, da jo je v požaru verjetno ščitilo steklo, katerega košček je še ohranjen v spodnjem levem kotu okvirja. Zaščitno steklo se je najverjetneje razbilo ob gašenju ali ob padcu na tla, ker ga ob najdbi na sliki ni bilo več. Poslikava Marije Pomočnice je narejena na tankem papirju, na katerem sta po požaru vidni le dve rahli spremembi, in sicer rahla porjavitev v zgornjem delu, verjetno zaradi vročine, in vodni madež na čelu Marije Pomočnice, ki se je ustvaril pri gašenju.

Marija Pomočnica je torej znova dokazala, da je na Rakovniku doma in tamkajšnjih prebivalcev nikoli ne pusti samih.

Vir: www.donbosko.si
Foto: www.donbosko.si

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh