Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Marija Goretti

Objava: 04. 07. 2014 / 06:06
Oznake: Svetniki
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.07.2021 / 09:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Marija Goretti

Marija Goretti

Marija, Maria, Mia, Mija, Micika, Micka, Maša, Maca, Mica, Manica, Manca, Marika, Maruša, Maruška, Mara, Mare, Maja, Manja, Mariška, Marlena, Manja, Meri, Mimi, Mimica, Mimka, Mirjana, Mirjam, Rija, Mariela, Marlis, Marij

Devica in mučenka

Zavetnica: mladih deklet, žrtev posilstva, revežev, mladine na splošno, priprošnjica proti revščini

Atributi: lilije, redko tudi nož (s katerim je bila umorjena)

Marija Goretti, preprosto in skromno kmečko dekle, je morala že zgodaj okusiti vso težo boja za preživetje. Ker se v domačem kraju niso mogli preživeti z majhno kmetijo, se je družina preselila v Potinsko močvirje južno od Rima, kjer so lahko v zakup vzeli več zemlje. Oče je kmalu zbolel za mrzlico in umrl, tako da je morala Marija, čeprav še otrok, poprijeti za vsa kmečka in hišna opravila. Bila je zelo razumno in bistro dekle, vedno se je v molitvi zatekala po božjo pomoč in zaupala v njegovo varstvo. Posebno nepopustljiva je bila v odporu zoper greh. To jo je na koncu pripeljalo tudi do zgodnje mučeniške smrti. Alessandru Sereneliju, ki jo je hotel posiliti, se je odločno upirala in ga svarila, da je to greh, zaradi katerega bo prišel v pekel. A je svojemu morilcu že na smrtni postelji vse odpustila in mu kasneje izprosila milost spreobrnjenja.

Ime: Marija je latinska oblika hebrejskega imena Mirjam. Razlag imena je ogromno, najbolj sprejemljive pa so: »tista, ki jo ljubi Bog«, »razsvetljevalka«, »gospa, vzvišena«.

Rodila se je 16. oktobra 1890 v Corinaldu pri Anconi v Italiji, umrla pa 6. julija 1902 v kraju Ferriere di Conca, prav tako v Italiji.

Družina: Očetu je bilo ime Alojzij, materi pa Assunta (Marija). V družini je bilo šest otrok, Marija je bila najstarejša. Oče je imel v Corinaldu manjše posestvo, a so se kmalu preselili na večje v Ferriere di Conca blizu mesta Nettuno.

Kreposti: Marija je bila vseskozi vzorno dekle. Zaradi skrbi za mlajše otroke in dela v gospodinjstvu je zgodaj telesno in umsko dozorela. Bila je srčno pobožna in versko razgledana, tako da je že kmalu smela prejeti prvo obhajilo. Bila je skromna, pozorna in odgovorna; zaradi sposobnosti in spretnosti so jo ljudje imenovali »angelski otrok« in jo postavljali za zgled.

Mučeništvo: Marijo je Alessandro Serenelli, 19-leten sosedov sin, čigar družina je živela skupaj z Marijino (njena mati je kuhala za obe družini), večkrat nadlegoval in jo fizično ogrožal. Marija ga je vselej odločno zavrnila in zbežala. Usodnega dne pa se mu ni mogla upreti – našel jo je samo in jo s silo zvlekel k sebi, da bi jo posilil. Ker se mu ni pustila, jo je v besu osemnajstkrat zabodel. Rane so bile tako hude, da jim je naslednji dan podlegla.

Upodobitve: Na slikah in upodobitvah vidimo mlado dekle v preprosti, največkrat beli obleki z dolgimi, razpuščenimi lasmi. Njen atribut so lilije, redko tudi nož (s katerim je bila umorjena).

Beatifikacija: Papež Pij XII. jo je za blaženo razglasil 27. aprila 1947, za svetnico pa 24. junija 1950. Pri razglasitvi za svetnico je bila njena mati Assunta navzoča na Trgu sv. Petra, skupaj s polmilijonsko množico ljudi.

Grob: Pokopana je v veličastni cerkvi Marije milosti in sv. Marije Goretti v mestu Nettuno. 

Pri nas: Sv. Mariji Goretti je pri nas posvečena župnijska kapela v Bistrici pri Tržiču. V slovenščini je izšel tudi njen življenjepis z naslovom »Lilija nad močvirjem«.

Goduje: 6. julija.

Misel: »Seveda mu odpuščam. V nebesih bom prosila za njegovo spreobrnitev. Zaradi Jezusa, ki je odpustil spokorjenemu razbojniku, ga hočem tudi jaz imeti v nebesih blizu sebe.«

Nebeški oče, na priprošnjo sv. Marije Goretti, mi nakloni pripravljenost, da odpustim vsem.

Splet: www.mariagoretti.org

Nazaj na vrh