Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Mar Cerkev res ne plačuje davkov?

Janez Porenta
Za vas pišejo:
Janez Porenta, Marko Mesojedec
Objava: 15. 06. 2022 / 12:15
Oznake: Cerkev, Gospodarstvo
Čas branja: 6 minut
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2022 / 15:24
Mar Cerkev res ne plačuje davkov?
FOTO: Shutterstock

Mar Cerkev res ne plačuje davkov?

Menjava oblasti je na površje spet naplavila že mnogokrat prežvečeno razpravo o financiranju in obdavčitvi verskih skupnosti.

Volitve so mimo in sprememba oblasti je, kot že tolikokrat v preteklosti, na površje spet naplavila stokrat prežvečeno razpravo o financiranju in obdavčitvi verskih skupnosti, zlasti Katoliške cerkve.

Cerkev pri nas ne plačuje davkov in ne spoštuje davčne zakonodaje. Država financira plače uslužbencev RKC. Katoliška cerkev v Sloveniji je v »davčnem raju« in je najbolj privilegirana institucija v državi. Obdavčiti bi bilo treba tudi cerkve in druge sakralne objekte. Davčne izjeme, ki veljajo za Cerkev, ne veljajo za nikogar drugega … Še precej črnila bi lahko prelili ob navajanju očitkov, ki že leta letijo na Katoliško cerkev ter njeno financiranje in plačevanje davkov. Njihovo utemeljenost je že presojalo ustavno sodišče, tudi predhodnica zdajšnje Finančne uprave (DURS) se je izrekla o tej temi.

V preteklosti je bilo med najglasnejšimi kritiki zdajšnje ureditve Društvo za zaščito ustave in žrtev Cerkve, ki je leta 2013 pozivalo k popolni obdavčitvi sakra...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh