Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Manchester išče škofa, ki ima stik z istospolno usmerjenimi

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 30. 04. 2013 / 06:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Manchester išče škofa, ki ima stik z istospolno usmerjenimi

Dosedanji škof McCulloch je vzpostavil dobre odnose s skupnostjo istospolno usmerjenih; v britanskem Manchestru živi skoraj 5.000 istospolnih parov, ki so svojo skupnost tudi uradno potrdili.

Anglikanska škofija Manchester išče novega škofa, ki bi imel posluh tudi do istospolno usmerjenih parov. Ustrezni kandidat naj bi bil sposoben 'vzpostaviti pozitivne odnose' s skupinami istospolno usmerjenih, so v britanskem časniku 'The Sunday Telegraph' navedli odlomek besedila iz razpisanih zahtev škofijskega odbora za imenovanja, kot poroča nemška katoliška agencija KNA. Te zahteve nakazujejo, da je škofija Manchester 'središče ene največjih lezbičnih, homoseksualnih, biseksualnih in transvestitskih skupnosti v Evropi'. Besedilo je namenjeno narodni komisiji za imenovanja pri britanski kroni, kateri predsednik britanske vlade predlaga dve imeni; izmed dveh predlaganih oseb kraljica nato izbere novega škofa.

Škofija po navedbah omenjenega časnika pohvalno ocenjuje dobre odnose, ki jih dosedanji škof Nigel McCulloch vzpostavil s skupnostjo istospolno usmerjenih. Njegovo delovanje je vsebovalo duhovno oskrbo v župnijah kot 'strateških ravneh znotraj škofije'. Po popisu prebivalstva iz leta 2011 naj bi na področju Manchestra živelo 4.845 istospolnih parov, ki so svojo skupnost tudi uradno potrdili; to je po cerkvenih podatkih kar 4,6 % vseh istospolnih partnerskih skupnosti v Angliji in Walesu. Škof McCulloch, ki je poročen in ima dve hčeri, je anglikansko škofijo Manchester vodil od leta 2002, v letošnjem januarju pa se je v starosti 71 let upokojil.

Politika in širša družbena javnost v Veliki Britaniji že več mesecev razpravljata o zakonski širitvi pojma zakonske zveze tudi na istospolne pare. Anglikanska državna Cerkev v Angliji temu ostro nasprotuje. Tovrsten korak bi pomenil 'nepotrebno politizacijo temeljne družbene ustanove', so anglikanski škofje zapisali v svoji izjavi v začetku letošnjega februarja. Obenem pa Cerkev vendarle priznava naraščajočo družbeno odprtost za istospolne partnerske zveze. Tudi znotraj Cerkve se poraja novo razumevanje za potrebo, da se doživljenjskim skupnostim podeli status civilne partnerske zveze.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Vrnitev
Duhovnost
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh