Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maltežani se pripravljajo na papežev obisk

Objava: 13. 04. 2010 / 07:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maltežani se pripravljajo na papežev obisk

Obisk svetega očeta 17. in 18. aprila pomeni vrhunec praznovanj ob 1950-letnici prihoda krščanstva na otok

Katoličani na Malti se z večernimi bogoslužji in molitvami pripravljajo na skorajšnji obisk papeža Benedikta XVI. Kot je poročala italijanska katoliška agencija, so minuli petek uprizorili prihod apostola Pavla na otok. Na podlagi besedil iz nove zaveze so na obali zakurili kres in ob njem prebirali odlomke iz Apostolskih del.

Svetega očeta na Malti pričakujejo 17. in 18. aprila letos, obisk pa za otočane pomeni vrhunec praznovanj ob 1950-letnici prihoda krščanstva v deželo. V soboto zvečer se bo papež pri jami svetega Pavla v Rabatu, v kateri je apostol narodov bival med svojim trimesečnim postankom na Malti, srečal z dvestopetdesetimi misijonarji, pred tem pa se bo v malteški prestolnici Valletti sestal s predsednikom države Georgeom Abelo v predsedniški palači.

Drugi dan obiska bo papež v mestu Floriana daroval slovesno sveto mašo na prostem, sledilo bo slovesno kosilo z malteškimi škofi. V nedeljo popoldne se bo sveti oče srečal z malteško mladino. Na srečanje z mladimi bo papež, tako kot nekoč apostol Pavel, z ladjo priplul v pristanišče malteške prestolnice. Po srečanju se sveti oče z letalom vrača v Rim. Obisk Malte bo papeževo 14. apostolsko potovanje izven Italije. Pred njim je Malto dvakrat obiskal papež Janez Pavel II., in sicer leta 1990 in 2001.

Malteški škofje so v luči papeževega obiska Malte v pastirskem pismu vernikom izrazili prepričanje, da bo papežev obisk njihove države milostna priložnost za utrditev vere Maltežanov. Škofje pozivajo vse vernike in ljudi dobre volje, pa tudi tiste, ki so glede vere v dvomih, naj prisluhnejo papeževemu sporočilu. Poudarjajo tudi, da mora biti Cerkev odprta za dialog in odprta svetu. Malteški škofje so prepričani, da jim sveti oče prinaša sporočila, ki bodo katoliško Cerkev na Malti vodila v to smer in jo bodo spodbudila k vztrajanju na poti v prihodnost, ki ni varljiva.

Škofje v nadaljevanju pastirskega pisma spominjajo, da papežev obisk sovpada z obletnico brodoloma svetega Pavla blizu Malte, ki ga je apostol narodov doživel pred 1950. leti, torej leta 60, med svojim potovanjem v Rim. Kakor piše v Apostolskih delih, so Pavla in ostale preživele domačini sprejeli neverjetno ljubeznivo. Na Malti je Pavel ostal tri mesece, nato je odplul proti Siciliji in naprej proti Rimu. Malteški narod je svetega Pavla ljubeznivo sprejel ter ga tako podprl v trenutku, ko je potreboval pomoč. Danes pa nekateri želijo utišati preroški papežev glas. Poklicani smo, da po zgledu naših prednikov izkažemo ljubezen do papeža, pišejo malteški škofje, ki Maltežane še pozivajo, naj svetega očeta Benedikta XVI. sprejmejo prisrčno.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh