Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malteški vitezi: Biti glas vere, upanja in ljubezni

Za vas piše:
Jožef Pavlič
Objava: 16. 06. 2024 / 15:10
Oznake: Dogodek, God, Praznik, Škof
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 16.06.2024 / 21:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Malteški vitezi: Biti glas vere, upanja in ljubezni
Malteški vitezi in člani Malteške pomoči Slovenija z apostolskim nuncijem nadškofom Jeanom-Mariem Speichom in veleposlanikom SMVR v Sloveniji knezom Marianom Hugom Windisch-Graetzom po maši v ljubljanski stolnici. FOTO: Jožef Pavlič

Malteški vitezi: Biti glas vere, upanja in ljubezni

Malteški vitezi so se pred godom sv. Janeza Krstnika pri sveti maši v ljubljanski stolnici priporočili svojemu zavetniku.

Člani Slovenske asociacije Suverenega malteškega viteškega reda (SA SMVR) in Malteške pomoči Slovenija (MPS) so se pred godom svojega zavetnika sv. Janeza Krstnika 14. junija zvečer zbrali k maši v stolnici sv. Nikolaja v Ljubljani.

Malteški vitezi in člani Malteške pomoči Slovenija pri maši v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. FOTO: Jožef Pavlič

Somaševanje je vodil apostolski nuncij v Sloveniji nadškof Jean-Marie Speich, maše pa so se udeležili tudi veleposlaniki v Sloveniji, predstavniki oblasti, prijatelji in podporniki dela SA SMVR in MPS.

Nuncij Speich je v nagovoru najprej spomnil na začetke Suverenega vojaškega bolnišničnega reda sv. Janeza iz Jeruzalema, Rodosa in Malte okrog leta 1048 v Sveti deželi, njegovega ustanovitelja bl. Gerarda, priznanje papeža Paskala II. 15. februarja 1113 z bulo Pie postulatio voluntatis in praznovanja 900-letnice leta 2013.

Apostolski nuncij Jean-Marie Speich je zbrane posebej povabil, naj bodo v skladu z vodilom SMVR »združeni glas v obrambi vere, pomoči ubogim in nemočnim ter pričevanja za Jezusa Kristusa in njegovo Cerkev«. FOTO: Jožef Pavlič

V govoru med mašo je ob Božji besedi, osredinjeni okrog angelove napovedi Zahariju, da bo njegova priletna žena Elizabeta rodila sina (Zaharija je bil najprej ob glas, ker je podvomil, da je to mogoče, nato pa po rojstvu Janeza Krstnika vesel in hvaležen slavil Gospoda), zbrane člane SA SMVR in MPS povabil, naj bodo »združeni glas v obrambi vere, pomoči ubogim in nemočnim ter pričevanja za Jezusa Kristusa in njegovo Cerkev«. Pri tem naj prosijo pomoči blaženo Devico Marijo, našo Gospo iz Filerma, zavetnika sv. Janeza Krstnika in ustanovitelja reda bl. Gerarda.

Predsednik SA SMVR dr. Tadej Jakopič vodi posebno molitev malteških vitezov. FOTO: Jožef Pavlič

Kako red to že dela in bo tudi v prihodnje, je po maši pri sprejemu v Grand hotelu Union povedal veleposlanik SMVR v Sloveniji knez Mariano Hugo Windisch-Graetz. Pri raznovrstnih oblikah pomoči ljudem v stiski je omenil dobro sodelovanje s slovenskimi oblastmi, še posebej pa pomoč poplavljencem po lanskoletnih katastrofalnih avgustovskih poplavah v Sloveniji.

Veleposlanik SMVR v Sloveniji knez Mariano Hugo Windisch-Graetz je pri sprejemu v Grand hotel Union predstavil dobrodelne dejavnosti reda. FOTO: Jožef Pavlič

Sprejema so se udeležili tudi predstavniki Cerkve na Slovenskem na čelu z ljubljanskim nadškofom metropolitom msgr. Stanislavom Zoretom, upokojenim celjskim škofom dr. Stanislavom Lipovškom, predsednikom SA SMVR dr. Tadejem Jakopičem, kanclerjem Romanom Vučajnkom, glavnim kaplanom SA SMVR Milanom Pregljem in drugimi člani uprave in vodstva SA SMVR ter MPS, ki so že prej sodelovali in bili pri maši v ljubljanski stolnici.

Sprejema se je udeležil tudi brasloviški župan Tomaž Žohar s soprogo; občina Braslovče je lani avgusta utrpela še posebej veliko škodo po poplavah. FOTO: Jožef Pavlič

Pridružili so se jim tudi predstavniki slovenskih občin, s katerimi so usklajevali svojo pomoč pri poplavah ter plazovih v lanskem letu ter skupaj romali v Rim na blagoslov slovenske podobe Marije iz Filerma, ki je potem obiskovala in prinašala duhovno tolažbo ljudem v posebej hudo prizadetih slovenskih občinah in župnijah. Pri tem so navezali trdne človeške in človekoljubne vezi.

Nalaganje
Nazaj na vrh