Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Malečnik z javno dostopno župnijsko knjižnico

Za vas piše:
Sebastijan Valentan
Objava: 12. 06. 2024 / 13:38
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 14:05
Malečnik z javno dostopno župnijsko knjižnico
Slavnost ob odprtju knjižnice. FOTO: Žan Kelbič, Župnija Malečnik

Malečnik z javno dostopno župnijsko knjižnico

V malečniškem župnišču so 20. maja s posebno slovesnostjo in razstavo uradno odprli župnijsko Knjižico Jurija Borešiča (KJB), katere začetki segajo v leto 1639.

Knjižnica nosi ime po Juriju Borešiču, ki je bil župnik v Malečniku od 1623 do 1639. Gre za edino knjižnico v Malečniku, vključeno v sistem Cobiss, ki omogoča javno dostopnost gradiva in včlanitev vsem.

Status specialne knjižnice

Narodna in univerzitetna knjižnica je 16. marca 2023 KJB dodelila siglo oziroma evidenčno številko ter mednarodni standardni identifikator za knjižnice in sorodne organizacije. KJB ima status specialne knjižnice in se ukvarja z zbiranjem, obdelovanjem, hranjenjem in posredovanjem knjižničnega gradiva.

Mag. Lilijana Urlep je ob odprtju knjižnice poudarila, da se v Malečniku v zapuščinskem oziroma predajnem inventarju po leta 1639 umrlem župniku Juriju Borešiču omenja 24 knjig, skrbno naštetih po naslovih. Prevladujejo religiozna in dela s področja prava. Prisotne so tudi zgodovinske, humanistične in literarne vede. Poleg knjig se omenja arhivsko gradivo na čelu z urbarji in listinami, kar kaže, da so v prvi polovici 17. stolet...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh