Mala zvezda v meglici
Mala zvezda v meglici
Kdo ne pozna rastline, ki se zgodaj spomladi, morda že v času odjuge, prikaže na naših golih vrtovih in njivah in jo imamo za plevel. Nosi še imena rogovilček, kurja črevca, pa še več jih je verjetno. Gre za rastlino z latinskim imenom Stellaria media, kar pomeni mala zvezda v meglici. Je enoletnica, ki ob milih zimah rada prezimi, ali pa vzkali že ob prvih odjugah. Nabiramo jo celo leto, najbolj dragocena pa je zagotovo zgodaj spomladi. Raste zbito v kopici, v ugodnih razmerah pa lahko napravi celo preprogo. Srčasti listi se zvečer in ob obetu dežja dvignejo, zato je celo vremenarka. Cvetovi se ponoči zaprejo in odprejo dokaj pozno dopoldne. Slana je ne uniči. Uporabljamo vse nadzemne dele rastline. Liste, stebla, cvetove, tudi semena bi lahko nabrali in spražili.
Vsebuje veliko vitamina C, še enkrat toliko, kot v limoni, provitamina A, precej kalija, kalcija pa tudi saponinov. Vsebuje enkrat več železa kot špinača ali vsaj toliko kot koprive. Ne vsebuje nitratov. Učinkovita naj bi bila pri zdravljenju kašlja (zaradi saponinov), pljučnih bolezni, vnetih očeh, celjenju ran, čirov, proti zaprtju in srbeči koži. V ta namen stolčeno rastlino s povojem pričvrstimo na kožo in pustimo delovati nekaj ur.
NAVADNA ZVEZDICA S SIROM ZA ŽAR
1 l očiščene grobo narezane navadne zvezdice
pol čebule
2 žlici oljčnega olja
poper
sol
1 žlica čemaževega masla (ali 5 sesekljanih lističev čemaža in maslo)
1 žlica oljčnega olja
250-300 g sira za žar
1 dl sladke smetane
Navadno zvezdico stresemo v vrelo vodo in kuhamo 5 minut. Medtem olupimo in sesekljamo čebulo ter jo na olju počasi zarumenimo.
Kuhano zvezdico stresemo na cedilo in dodamo čebuli. Začinimo s soljo, poprom in čemaževim maslom. Zvezdico umaknemo na rob ponve, dodamo olje in z obeh strani opečemo sir za žar.
Zvezdico prelijemo s sladko smetano in postrežemo.
SOLATA Z NAVADNO ZVEZDICO IN RDEČO PESO
2 dl grobo naribane rdeče pese
ščep kumine
1 dl grobo sesekljanih mladih lističev rmana
2 dl rukole
1 l mladih poganjkov navadne zvezdice
2 olupljeni kuhani jajci
nekaj cvetov marjetic
kocke sira feta ali drugega sira (po želji)
bučno olje
kis
sol
Rdečo peso položimo na dno sklede in posujemo s kumino. Pokrijemo z rmanom in rukolo. Naložimo mlade poganjke navadne zvezdice. Če je potrebno, jih narežemo. Jajci razrežemo in obložimo solato. Okrasimo z marjeticami in sirom feta.
Prelijemo z bučnim oljem, kisom in soljo. Za pravi čar solato premešamo šele, ko jo postrežemo.
Več o tej rastlini si preberite v članku Navadna zvezdica, ki je bil objavljen v najnovejši številki Družine (letnik 65, št. 16).