Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Maine uzakonil istospolne poroke

Objava: 08. 05. 2009 / 08:54
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Maine uzakonil istospolne poroke

Maine je peta ameriška zvezna država, kjer je dovoljena poroka med istospolnimi partnerji

Guverner ameriške zvezne države Maine, John Baldacci, je včeraj podpisal zakon, ki dovoljuje poroke med istospolnimi partnerji, s čimer je Maine postal peta zvezna država, v kateri je tovrstna zveza mogoča. Novi zakon, ki ga je pred podpisom demokratskega guvernerja potrdil tudi senat, odslej dopušča zakonsko zvezo ‘med dvema človekoma’ in ne več le med ‘moškim in žensko’.

Republikanska senatorka Debra Plowman je predlogu zakona nasprotovala, češ da bo sprejem le-tega ‘šel na račun vseh vernikov’. Kolegom senatorjem je očitala, da sprejemajo odločitev na izredno majavih temeljih.
Kot je poročala ameriška agencija Fox News, je vodja večine v ameriškem senatu, Philip Bartlett II., pojasnil, da nova formulacija zakona ne sili nobene religije v priznanje ali odobravanje istospolnih zakonov; po njegovih besedah namreč tudi senat spoštuje vse verske svoboščine.

Portlandski škof Richard Malone je pretekli mesec pred odborom za pravosodje podal predlog za ohranitev tradicionalnega zakona. Utemeljil ga je z dejstvom, da v skoraj vseh kulturah zakon pomeni ‘socialno institucijo z osnovnim namenom, da bi naslednja generacija odraščala v varnem, ljubečem, uravnoteženem okolju, ki ga uravnavata starša moškega in ženskega spola. Otroci namreč spoznavajo različne človekove lastnosti od obeh spolov’.

Škof se sprašuje, kakšno sporočilo pošljamo otrokom, če neko pomembno institucijo, kot je zakon, nepreklicno spreminjamo le zato, ker je tako zahtevala določena skupina? Nova oblika zakona odpira pot preoblikovanju številnih drugih institucij in ga s tem še slabi. Škof sicer priznava, da zakonska zveza dandanes ne predstavlja več tolikšne vrednote kot nekoč, vendar to težavo s preoblikovanjem le večamo in ne zmanjšujemo.

Maine se torej pridružuje zveznim državam Massachusetts, Connecticut, Vermont in Iowa v legalizaciji istospolnih porok. O podobnem zakonu bodo kmalu glasovali tudi v zvezni državi New Hampshire.

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh