Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Magnus

Objava: 30. 08. 2006 / 09:17
Oznake: Svetniki
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2021 / 11:32
Ustavi predvajanje Nalaganje

Magnus

Magnus, Magni, Magnusa

Zavetnik: Mest Allgau, Kempten in Fussen; zavetnik živine, proti kačjim pikom, pri obolenjih, proti mišim, podganam, črvom in glodavcem, gosenicam; proti toči, streli, nevihtam, zavetnik pridelka na polju.

Sveti Magnus, opat in misijonar

Magnus, svetnik, ki je s svojim delovanjem in misijonarjenjem sprožil in pospeševal pokristjanjevanje južne Nemčije, naj bi bil učenec svetih Kolumbana in Gala. Z več puščavniki se je okoli leta 730 naselil ob Galovem grobu, današnjem St. Gallen v Švici, in od tam misijonaril po širši okolici. Ko so kasneje barbari samostan razdejali, se je Magnus s tovarišema Teodorjem in Tozzom odpravil drugam. Pri njegovem misijonskem delu ga podpre augsburški škof Wikterp, ki ga pošlje v Fussen in posveti v duhovnika. Magnus v Fussnu zgradi zase celico, kjer se kasneje ob podpori Pipina Mlajšega razvije mogočen benediktinski samostan, saj so mnogi želeli posnemati Magnusov način življenja. Več kot dvajset let je Magnus uspešno misijonaril med poganskim ljudstvom ter skrbel ne samo za njihov duhovni, pač pa tudi gmotni napredek. Učil jih je namreč poljedelstva, živinoreje in rudarjenja, da so se laže preživljali.

Umrl je v Fussnu, star okoli 70 let. Pokopali so ga v cerkvi, ki jo je sam sezidal, a so jo Huni kasneje porušili. Danes na tem mestu stoji cerkev St. Mang.


Ime: Njegovo pravo ime je Maginold, šele kasneje so ga preimenovali v Magnus, t.j. »veliki«, zaradi čudežev, ki jih je delal.

Rodil se je okoli leta 699 pri St. Gallnu v Švici,
umrl pa 6. septembra 772 v Fussnu v Nemčiji.

Družina: Bil naj bi alemanskega ali retoromanskega rodu.

Upodobitve: Pogosto je upodobljen, kako se s svojo opatsko palico bori proti zmaju ali divji zveri in ju premaga. Podobe ga prikazujejo tudi kot misijonarja, oblečenega v benediktinsko obleko. Včasih je prikazan tudi z medvedom.

Čudeži: Pripisujejo mu veliko število najrazličnejših čudežev. Tako je nekoč slepcu s slino namazal oči, da je spregledal; s Kolumbanovo pastirsko palico je blagoslavljal polja in tako pregnal vse zajedavce, ki so ogrožali pridelek; v bližini Fussna pa naj bi z isto palico premagal zmaja, ki mu je zapiral pot; v svoji apostolski gorečnosti pa je preskakoval celo prepade.

Goduje: 6. septembra.

Nazaj na vrh