Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Luč na Vzhodu

Za vas piše:
Rok Blažič
Objava: 04. 09. 2024 / 21:56
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.09.2024 / 22:13
Luč na Vzhodu
FOTO: Arhiv Družine

Luč na Vzhodu

Papež Frančišek je v teh dneh znova na poti, na najdaljšem potovanju svojega papeževanja: v dvanajstih dneh bo skupno opravil okoli 33.000 kilometrov in se ustavil v štirih državah v jugovzhodni Aziji in Oceaniji.

Ni slabo za 87-letnika z zdravstvenimi težavami, ki vedno znova sprožajo govorice o njegovem morebitnem odstopu. A kot je dejal kardinal Luis Tagle v pogovoru za Vaticannews, ne gre za to, da bi papež pokazal, kaj vse še zmore. Po njegovem mnenju gre za dejanje ponižnosti, za odgovor na klic. Kaj torej kliče papeža na to pot?

Tagle je med drugim izpostavil dejstvo, na katero včasih pozabimo: v Aziji živita dve tretjini svetovnega prebivalstva. Prav tam se dogaja tudi velik del rasti Katoliške Cerkve. Leta 1910 je le 5 % vseh katoličanov živelo v Aziji, sto let kasneje pa že 12 %. Kljub temu je krščanstvo na tej celini z nekaj izjemami manjšinska vera. Prvi poudarek potovanja je zato papeževo prizadevanje za dialog z drugimi verstvi, predvsem z islamom, ki je v ospredju obiska Indonezije, najštevilčnejše muslimanske države na svetu.

Drugi poudarek potovanja je skrb za stvarstvo, saj se na tem območju pogosto križajo interesi okoljevarstva in gospodarskega...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh