Losos po norveško
Losos po norveško
Norveška ima razgibano in dolgo obalo s številnimi fjordi in hladne vode so bogate z ribami.
Ob polenkovah je najbolj pogosto na jedilniku prav losos.
Losos je riba z bogatim, oranžnim mesom in je danes domača tudi v naših hladilnikih. Prehransko je zelo bogata z dobrimi maščobami in prav v zimskem času se še posebej prileže.
Skandinavci se zelo radi prehranjujejo lokalno in skrbno nabirajo, kar jim ponuja narava.
V arktičnih tundrah in norveških gozdovih v hladnem podnebju uspevajo tudi drobne rdeče brusnice. Te trpke jagode so bogate z vitamini. Pogosto jih skuhajo v marmeladi ali jih postrežejo ob slanih jedeh.
Našo jed bomo začinili s suhim koprom, še eno tipično skandinavsko začimbo.
Spodaj je recept, ki združuje okuse Norveške. Presenečeni boste, kako zelo prija v teh zimskih postnih časih.
Sestavine za 4 osebe:
600 g lososovega fileja
olje in sol
1/2 limone, najbolje ekološke
1 žlička suhega kopra
žlica masla
2 žlici suhih brusnic
Priloga:
testenine s špinačo ali kuhan krompir
Postopek
1. Lososov file narežemo na trakove, široke 3 cm. Če imamo oster nož in smo vešči, mu odrežemo kožo, da se bo lepše spekel. Pri tem je najbolje, da nam pomaga kdo od odraslih.
2. File blago solimo. V ponev kanemo malo olja in pristavimo na ogenj. Na vroče olje položimo lososa. Peče naj se 4–5 minut po eni strani, nato ga previdno obrnemo. Nič hudega, če se malo prime. Popečemo še po drugi strani.
3. Pečenega lososa prestavimo na krožnik. V ponev, kjer smo pekli lososa, dodamo maslo in pomešamo, da se odlušči vse, kar se je zapeklo na dno posode.
4. Limono narežemo na tanke rezine. V ponev dodamo rezine limone. Premešamo. Zdaj dodamo še suhe brusnice. Na hitro prevremo, nato pa tako nastalo omako prelijemo po pečenem lososu.
Ponudimo s kuhanimi testeninami ali krompirjem.
Članek je bil objavljen v februarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite po naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše.