Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lombardi: Papež razmišlja o natančnejših določilih za konklave

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 22. 02. 2013 / 09:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lombardi: Papež razmišlja o natančnejših določilih za konklave

Motu proprio naj bi bil objavljen pred zaključkom pontifikata Benedikta XVI. 28. februarja ob 20. uri; sveti oče lahko pravila spremeni do 19.59 tega dne.

Papež Benedikt XVI. po besedah vatikanskega tisovnega predstavnika p. Federica Lombardija razmišlja o objavi dokumenta Motu proprio, s katerim bi natančneje določil izvedbo konklava. Natančnejša določila naj bi bila objavljena pred zaključkom njegovega pontifikata 28. februarja ob 20. uri, je p. Lombardi poudaril na sredini tiskovni konferenci v Vatikanu.

Natančnega datuma in podrobnosti o vsebini novih določil tiskovni predstavnik ni navedel. »Nisem prepričan, ali se papežu zdi potrebno, da natančneje določi časovni rok začetka konklava.«

Apostolska pisarna trenutno preverja, ali bi bilo mogoče konklave pričeti pred 15. marcem. Trenutno veljavni pravilnik o papeških volitvah predvideva začetek glasovanja med 15. in 20. dnem po izpraznitvi sedeža, da bi s tem vsem kardinalom omogočili pravočasno pot v Vatikan. Ker pa po predčasnem odstopu Benedikta XVI. ne bo potrebno prirejati žalnih slovesnosti, kar bi veljalo v primeru smrti papeža, si nekateri kardinali prizadevajo, da bi preverili pravne možnosti za prestavitev konklava na zgodnejši termin. To bi kardinalom tudi omogočilo, da bi se pravočasno vrnili v svoje škofije pred začetkom obhajanja velikega tedna in velikonočnih slovesnosti. Spremembo tega določila pa lahko določi le papež.

Nekateri kardinali pa zagovarjajo trenutno veljavna pravila, da bi s tem imeli dovolj časa za razmislek o stanju vesoljne katoliške Cerkve in o ustreznem novem papežu, ki bi se lahko soočil z danim položajem. Z začetkom izpraznjenja Petrovega sedeža se morajo kardinali na generalnih kongregacijah sestajati vsak dan, ob tem pa razpravljati tako o organizacijskih kot tudi o vsebinskih vprašanjih.

Vatikanski zgodovinar Ambrogio Piazzoni je na tiskovni konferenci natančno pojasnil, da je 'papež edini, ki lahko določi pravila konklava'. To možnost ima tudi Benedikt XVI., in sicer 'do 19.59 dne 28. februarja letos', je pojasnil namestnik prefekta Vatikanske knjižnice. Od 20. ure dalje papež ne bo več papež in bodo postopki za sklic konklava v rokah kardinalskega kolegija.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh