Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ljudstvo se je izreklo. Kaj je povedalo?

Peter Lah
Za vas piše:
Peter Lah
Objava: 12. 06. 2024 / 13:34
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.06.2024 / 14:13
Ljudstvo se je izreklo. Kaj je povedalo?
Peter Lah. FOTO: Tatjana Splichal

Ljudstvo se je izreklo. Kaj je povedalo?

Zdi se, da se je Evropski parlament pomaknil rahlo na desno. Bolj skrajni deli levice so izgubili, prav tako klasični liberalci. Sredinske stranke so rahlo pridobile. Radikalna desnica je napredovala, še posebno v nekaterih državah. Dokončno sliko bomo dobili čez nekaj tednov, ko se bo opredelilo tudi precejšnje število izvoljenih, ki formalno ne pripadajo nobeni stranki.

Vsaka država je seveda zgodba zase. Če je na zahodu pridobila radikalna desnica, je le-ta na Poljskem in na Madžarskem nazadovala. Tu sta verjetno na delu dva znana procesa: nihalo se vedno vrača proti centru in vladajoče stranke pogosto izgubijo.

Slovenija je pomanjšana slika Evrope. Odstopa samo pri volilni udeležbi, ki je med nižjimi v Evropi.

Kako si to razložiti? Socialisti in klasični liberalci so po naravi internacionalisti. Prvi pod zastavo svetovnega bratstva: delavcev, feministk, spolnih manjšin, karkoli pač prinese glasove. Drugi pod zastavo svetovne trgovine in financ. Desnica praviloma zastopa interese naroda, države. V tej luči rezultati pomenijo odmik od globalizma in vrnitev k državi kot osnovni politični enoti. Ne vlada več nevidna roka trga, ampak volja ljudstva.

Klasični liberalci so zagovorniki svoboščin posameznika. Kljub njihovemu nazadovanju se ni bati, da bi se kmalu znašli v avtoritarnem kolektivizmu, saj so liberalci volili sre...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh