Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Ljubezen v resnici - Zgradimo svet pravičnosti in miru’

Objava: 09. 07. 2009 / 07:07
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Ljubezen v resnici - Zgradimo svet pravičnosti in miru’

Papež pri včerajšnji avdienci tudi o novi okrožnici

Med včerajšnjo splošno avdienco, ki je bila zaradi visokih temperatur v Rimu s Trga sv. Petra prestavljena v dvorano Pavla VI., je papež Benedikt XVI. govoril o svoji tretji okrožnici ‘Ljubezen v resnici’, ki je bila uradno predstavljena dan pred tem.

Okrožnica, je pojasnil sveti oče, izpostavlja dejstvo, da je ‘ljubezen v resnici osnovna gonilna sila, ki vodi razvoj vsakega posameznika in celotnega človeštva. Le z ljubeznijo, ki jo osvetljujeta razum in vera, lahko dosegamo razvojne cilje , ki premorejo plemenitejšo in človečnejšo vrednost’. Dokument po njegovih besedah ‘krepi cerkveno členitev in razmišljanje o socialnih temah, ki so bistvenega pomena za človeštvo našega stoletja. Na nek poseben način se vrača k razmišljanju Pavla VI. Izpred več kot štiridesetih let, ko je izdal okrožnico z naslovom Populorum Progressio (O razvoju narodov).

‘Ljubezen v resnici’, je povedal papež, ne poskuša ponuditi tehničnih rešitev za strahotne socialne probleme sodobnega sveta. Spomni pa nas na temeljna vodila, ki so nepogrešljiva za izgradnjo človeškega razvoja v prihodnjih letih. Med temi vodili lahko izpostavimo ‘skrb za življenje človeka, ki ga vidimo kot središče vsega resničnega napredka; spoštovanje pravice do verske svobode…; in zavračanje Prometejske vizije človeškega bitja, ki človeka vidi kot edinega ustvarjalca svoje usode’.

Potrebujemo pokončne može in žene, je nadaljeval papež, tako v politiki kot v gospodarstvu, ljudi, ki jih iskreno skrbi skupno dobro. Zatem se je sveti oče obrnil na ‘urgentne svetovne probleme’, med katere je uvrstil nujno potrebo po javni pomoči tistim, ki trpijo zaradi lakote. Po njegovem mnenju se je te težave potrebno lotiti odločno in odstraniti vse vzroke, ki jo ustvarjajo, v najrevnejših državah pa moramo poskrbeti za razvoj kmetijskega gospodarstva.

Da bi gospodarstvo pravilno delovalo, nujno potrebuje etiko. Vanj je ponovno potrebno vnesti pomembno vodilo hvaležnosti in logiko dajanja, kar je odločilnega pomena v gospodarstvu in na trgu, kjer trenutno vlada zgolj dobiček. Vse to je mogoče doseči le s popolno predanostjo vsakega posameznika, gospodarstvenika in politika, proizvajalca in potrošnika, predvideva pa oblikovanje vesti, ki bi bila sposobna utrditi moralna merila v razvoju političnih in gospodarskih projektov.

Druga nujno potrebna stvar pa je, po besedah svetega očeta, da celotno človeštvo prevzame drugačen način življenja, kjer bodo dolžnosti vsakega posameznika do okolja povezane z njegovimi dolžnostmi do sočloveka, tako same po sebi kot v povezavi z drugimi.

Na koncu, je zaključil papež svoj nagovor, ko se soočamo z obsežnimi in nedoumljivimi problemi današnjega sveta, je nakazana potreba po svetovni politični avtoriteti, urejeni z zakonom, ki upošteva vodila vzajemnosti in solidarnosti in je trdno usmerjen proti zagotavljanju skupnega dobrega, obenem pa spoštuje velike moralne in verske tradicije človeštva.

Papež je vernike pozval k molitvi z namenom, ‘da bi nova okrožnica pomagala človeštvu občutiti vse ljudi kot eno samo družino, ki se zavzema za izgradnjo sveta pravičnosti in miru’. Prosil jih tudi, naj molijo ‘za voditelje vlad in držav članic skupine G-8, ki so trenutno na srečanju v italijanski L’Aquili, da bi na tem pomembnem svetovnem zasedanju sporazumno prišli do odločitev in navodil, ki bi služila resničnemu napredku za vse ljudi, še posebej tiste najrevnejše’.

Kupi v trgovini

Novo
3.450 umorjenih - Poročilo 6
55,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh