Limonina pita
Limonina pita
Testo:
250 g moke
50 g mletega sladkorja
75 g olja
pol žličke vaniljevega sladkorja
75 ml belega vina
Nadev:
3–4 eko limone
500 g (albuminske) skute
150 g sladkorja
žlica mletega sladkorja
Iz naštetih sestavin hitro zgnetemo krhko testo, ki naj v hladilniku počiva pol ure. Nato z njim obložimo model, testo nekajkrat prebodemo z vilicami in slepo pečemo 20 minut v pečici pri 180 stopinjah.
Medtem za nadev ostrgamo lupino dveh limon, eno prihranimo, vse pa stisnemo, da dobimo 150 ml soka. Lupinico in sok v posodi pomešamo s skuto in sladkorjem.
Nadev naložimo na slepo pečeno testo in vrnemo v pečico za pol ure. Nazadnje ostrgamo še zadnjo lupino limone, jo pomešamo z mletim sladkorjem in potresemo po pečeni piti ter vrnemo v pečico še za 5 minut. Pečeno povsem ohladimo, da se strdi.