Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Licija, kratki den, je znano vsen lüden«

Za vas piše:
D. O.
Objava: 13. 12. 2012 / 13:02
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Licija, kratki den, je znano vsen lüden«

Danes goduje sv. Lucija, svetnica, ki jo upodabljajo s pladnjem, na katerem so njene oči. Da je praznik povezan s svetlobo, pove tudi prekmurski pregovor, ki pravi, da je vsem znano, da je ta dan zares kratek.

Danes goduje sv. Lucija, svetnica, ki jo upodabljajo s pladnjem, na katerem so njene oči. Da je praznik povezan s svetlobo, pove tudi prekmurski pregovor, ki pravi, da je vsem znano, da je ta dan zares kratek.

Sv. Lucija povezana s svetlobo

Pri sv. Luciji je veliko povezanega s svetlobo: V izročilu ljudske in cerkvene pobožnosti je zavetnica vida in jo največkrat upodabljajo s pladnjem in parom oči na njem. Po legendi si je namreč iztaknila oči, da bi se ognila nadležnemu snubcu in si ohranila devištvo.

Tudi reka, da je na ta dan dan zares kratek (oz. najkrajši) ne smemo vzeti čisto zares, saj je astronomsko gledano najkrajši dan v letu 21. decembra ob zimskem solsticiju, ko je sonce najnižje in se dan začne daljšati. Po starem julijanskem koledarju pa je bil 13. december res najkrajši dan leta. Dolg resda ni, danes je na primer sonce na vzhodu vzšlo ob 7.37 in bo zašlo že ob 16.16, torej imamo na voljo malce več kot osem ur in pol »svetlobe«.

Poganske navade povezane s temo

Iz tega je verjetno nastal prekmurski pregovor Licija, kratki den, je znano vsen lüden. V knjigi Praznično leto Slovencev najdemo opise ljudskih navad na današnji dan, ki izhajajo iz verovanja, da je to dan, ko na površje prihajajo vsi duhovi, svet se pogreza v temo, najdaljša noč pa grozi s pogubo in smrtjo. To je utelešala tudi ženski demon Sredozimka, ki naj bi te dni strašila na območju severozahodno od Balkana. S to tradicijo je presekalo prav krščanstvo, ki je v ta dan umestilo svetnico, ki je izrazito svetla.

Ostale pa so posledice »temne« Lucije, saj še danes ponekod med panonskimi Slovenci poznajo običaj, da v noči med 12. in 13. decembrom »Lucije« strašijo otroke s pladnjem, na katerem nosijo svinjske oči. Naj dodamo še zanimivost, ki svetnice ne povezuje s svetlobo: Sv. Lucija je med drugim tudi zavetnica skesanih pocestnic, odvetnikov in notarjev.

»Svetla« Lucija spodbuda za bolj »svetel« večer

Da je sv. Lucija med Slovenci priljubljena, priča tudi izrek z Gorenjskega: »Pomagaj nam Bog in ljuba Devica Marija, za oči pa sveta Lucija!« Naj nam bo svetnica sv. Lucija spodbuda, da iz današnjega dneva preženemo temo »instant« veselega decembra, ki nas s svojim tempom »nujnih« obveznosti ter hkrati nenehnega blišča in trušča odteguje od tistih in tistega, kar nam v resnici veliko pomeni. Kaj, ko bi si danes zvečer vzeli čas za večerni pogovor na kavču ali ob skupni mizi?


Več o sv. Luciji: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/BEA5E83B5AB26BC1C1256F4700498B8C?OpenDocument

Knjigi Praznično leto Slovencev 1 in 2 lahko najdete tudi v spletni knjigarni Družine:
http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/52DAE99AFFFD9D40C1256EFA003C830A?OpenDocument


Foto: arhiv Družine / A. P.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh