Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Libanon, nekdaj bližnjevzhodna Švica, danes na kolenih

Za vas piše:
Marjan Pogačnik
Objava: 19. 06. 2024 / 13:11
Čas branja: 9 minut
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2024 / 14:26
Libanon, nekdaj bližnjevzhodna Švica, danes na kolenih
Gilbert Zouein. FOTO: Marjan Pogačnik

Libanon, nekdaj bližnjevzhodna Švica, danes na kolenih

Obiskali smo državo, ki doživlja hudo krizo; na poseben način jo občutijo ženske – Slovenska karitas pomaga s projektom mednarodnega sodelovanja.

Za to, da se odpraviš v Libanon, ki meji na južno sosedo v vojni, Izrael, je potreben pogum, so mi rekli. Da je to do neke mere morda celo res, sem začutil dva dni pred odhodom, ko sem v tujih medijih zasledil novice o možnosti večjega vojaškega spopada med Izraelom in Hezbolahom, islamistično paravojaško organizacijo in stranko, močno navzočo predvsem na jugu Libanona. Izstreljevanje raket med Hezbolahom in izraelsko vojsko na obmejnem območju obeh držav je – ob pretežnem molku svetovnih medijev, usmerjenih pretežno v Gazo – nekaj vsakdanjega. Skoraj ni dneva, da ne bi prešteli kakšne žrtve na tej in oni strani meje, a razmere bi se lahko močno zaostrile.

70 odstotkov pod pragom revščine

Pot, na katero je časnikarja Družine kot medijskega partnerja humanitarnega projekta povabila Jana Lampe, sodelavka Slovenske karitas, je predvidevala obisk drugih, načeloma varnejših delov države, prestolnice Bejrut in severnih regij, zato potovanje ni povzročilo preveč sivih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh