Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov osredotočena na Indijo, ki jo zaznamuje veliko trpljenje žensk

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 16. 01. 2013 / 09:46
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Letošnja molitvena osmina za edinost kristjanov osredotočena na Indijo, ki jo zaznamuje veliko trpljenje žensk

Med molitveno osmino med drugim tudi razprave o usodi 'nedotakljivih' dalitov; Cerkev v Indiji zaskrbljena zaradi položaja tamkajšnjih žensk.

Načrtno zapostavljanje žensk v Indiji in položaj brezkastnega prebivalstva predstavljata problemski okvir nedavnih brutalnih posilstev na Indijski podcelini. Besedila ob letošnji molitveni osmini za edinost kristjanov, ki jo pričenjamo v petek, so posebej namenjena zapostavljenim v Indiji. Osredotočenost na omenjene teme je dobila posebno težo v luči dogodkov, ki smo jim bili priča v času priprave besedil.

Eden izmed pobudnikov za pripravo je bilo Krščansko študentsko gibanje Indije, katerega člani so prepričani, da je 'vera brez pomena, če si ne prizadeva za pravičnost'.

Po navedbah indijskih medijev je bil oče triindvajsetletnega dekleta, ki je v začetku januarja umrlo za posledicami brutalnega posilstva, preprost delavec, ki je zato, da bi hčeri omogočil študij, prodal košček svoje zemlje. Primer tako na poseben način osvetljuje 'samo dno' indijske družbe, kot je poročal nemški katoliški časnik 'Die Tagespost'.

Obenem nas opozarja tudi na položaj kristjanov v deželi. Izmed dvajsetih milijonov pripadnikov krščanskih Cerkva v Indiji je več kot štirinajst milijonov t.i. dalitov, praprebivalcev podceline, ki niso vključeni v kastni sistem. Usoda dalitov je po svetu zaokrožila leta 2008, ko so hindujski skrajneži v indijski zvezni državi Orissa petdeset tisoč njihovih pripadnikov pregnali iz tamkajšnjih vasi in mest. Pri tem je bilo umorjenih sedemdeset ljudi in požganih pet tisoč hiš ter cerkvenih zgradb.

Pisci letošnjih besedil za molitveno osmino menijo, da 'iskanja vidne edinosti ni moč ločiti od razgradnje kastnega sistema in vzpostavitve vključevanja najrevnejših v družbo'. Obenem nas spomnijo, da so 'daliti še danes družbeno izključeni, politično premalo zastopani, gospodarsko izkoriščani in kulturno podrejeni'.

Podobno žgoč problem v Indiji predstavlja zapostavljanje žensk, kot nam to dokazujejo nedavni primeri. »Posilstvo v Indiji velja za junaško dejanje, ženske pa so le masa, ki naj bi bila na voljo moškim«, je bila v pogovoru za Radio Vatikan kritična izvedenka za Indijo pri katoliški človekoljubni organizaciji 'Missio', Simone Rappel. Množični protesti v porajajoči se demokraciji v Indiji so sicer uperjeni proti brutalnosti zgoraj omenjenega primera, toda policija v New Delhiju vsakih osemnajst ur, po celotni Indiji pa vsakih dvajset minut zabeleži novo posilstvo.

Na podcelini obstaja tudi velik problem socializacije v sistem, ki ženske označuje kot 'drugorazredno blago, ki je vedno na voljo'. Kot pojasnjuje Rapplova: »Deklice so nezaželjene. Že v maternici se dela selekcija zarodkov ženskega spola, tisoč rupij za ultra zvok v primerjavi s sto tisoč rupijami dote.«

Medtem ko sinovi v tem tradicionalnem sistemu prinašajo denar, hčerke svoje starše drago stanejo. Ena izmed posledic takšnega sistema je, da so zarodki ženskega spola dosti pogosteje žrtve splava: na tisoč moških danes v Indiji živi le še 940 žensk.

V očeh predstavnice nemške človekoljubne organizacije za spremembo ni potrebna zgolj odprava dotnega sistema, pač pa predvsem odprava številnih hindujskih obredov, ki poudarjajo drugorazrednost žensk.

V indijski katoliški Cerkvi se posebna škofovska komisija ukvarja z izboljšanjem položaja in pravic žensk. Številni cerkveni projekti, ki ženskam pomagajo izboljšati njihovo samopodobo, jih opismenijo in jih opremijo z napotki za samopomoč, naj bi pripomogli k drugačnemu načinu razmišljanja. »Nujno potreben je vsesplošno razširjen občutek spoštovanja. Indijska družba končno potrebuje priznanje enakopravnosti med moškim in žensko«, je za Radio Vatikan poudaril kardinal Oswald Gracias, nadškof v Mombaju in predsednik Indijske škofovske konference.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Globalizacija zahodne kulturne revolucije
Družbena vprašanja
32,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh