Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Letos do izbire šole prek spleta

Za vas piše:
Oglasno sporočilo
Objava: 12. 02. 2021 / 10:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 12.02.2021 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
Letos do izbire šole prek spleta

Letos do izbire šole prek spleta

Danes in jutri virtualni informativni dnevi na fakultetah, visokih in srednjih šolah.

Informacije o posameznih srednjih, višjih, visokih šolah ter fakultetah morajo bodoči dijaki in študentje pridobiti prek spleta. FOTO: Pexels



Tako kot večina življenja, letos tudi izbira nadaljnjega izobraževanja poteka drugače. Informacije o posameznih srednjih, višjih, visokih šolah ter fakultetah morajo bodoči dijaki in študentje pridobiti prek spleta.

So se pa nekatere šole s predstavitvami (tudi v video obliki) zelo potrudile, vsi pa so lahko nedavno »obiskali« tudi sejem Informativa na spletu, kjer so v miru in varnem zavetju doma lahko skupaj s starši pregledali vse vsebine, od virtualnih sejemskih dvoran, organiziranih po področjih do različnih seminarjev in predavanj, poklice pa spoznavali v klepetalnici.

Informativni dnevi

Informativni dnevi so v skladu s šolskim koledarjem predvideni za:

• petek, 12. februarja 2021, ob 9. in 15. uri, ter
• soboto, 13. februarja 2021, ob 9. uri.

Glede na epidemiološko situacijo v tem šolskem letu izvedba informativnih dni na šolah ne bo mogoča. »To velja tudi v primeru, če bi pouk sicer potekal v šolah, saj gre za dogodek visokega tveganja, ob katerem se združuje veliko število učencev iz različnih delov Slovenije, pri čemer pa prihaja tudi do izrazito povečane uporabe sredstev javnega prevoza. Zato bodo šole svoje predstavitve izvedle na virtualni način oziroma s spletno predstavitvijo,« so pojasnili na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport. Vsem kandidatom svetujejo, da si podrobno pogledajo spletne strani šol, v katere se želijo vpisati oziroma jih zanimajo. Na spletni strani Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (TUKAJ) pa je objavljen seznam vseh srednjih šol, skupaj s seznamom izobraževalnih programov, ki jih te šole izvajajo, s povezavami do njihovih spletnih strani.

Osnovno šolo v letošnjem šolskem letu zaključuje 19.191 učenk in učencev (lani 18.053), ki bodo lahko kandidirali na skupno 24.108 (lani 23.782) vpisnih mest na srednjih šolah.

Evropski teden poklicnih spretnosti

Še en zanimiv dogodek, ki se je odvijal prek spleta lani novembra, je Evropski teden poklicnih spretnosti, na katerem so mladi lahko spoznavali poklice in odkrivali svoje talente in poklicne usmeritve. Glavni namen tedna je prikaz zgodb uspeha in primerov dobre prakse na lokalni, regionalni, nacionalni in mednarodni ravni; zgodb s poklicnega izobraževanja in usposabljanja. Osrednji temi lanskega dogodka sta bili Evropski zeleni dogovor in Evropa, pripravljena na digitalno dobo, kar kaže, da bo vedno več poklicev na področju digitalizacije in trajnosti.


Letos informativnih dni v živo po šolah zaradi epidemiološkega stanja ni. FOTO: Tatjana Splichal


Novi programi v srednjih šolah

Z novim šolskim letom 2021/2022 se bodo začeli izvajati naslednji novi programi:

na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Radovljica nov program Kozmetični tehnik,
na Gimnaziji Franceta Prešerna Kranj nov program Gimnazija – športni oddelek,
v Šolskem centru Nova Gorica, Strojni, prometni in lesarski šoli, nov program Pomočnik v tehnoloških procesih, ki je namenjen tudi kandidatom, ki bodo opravili osnovnošolsko obveznost in uspešno končali najmanj 7. razred osnovne šole,
na Ekonomski šoli Murska Sobota nov program Tehnik varovanja,
na Gimnaziji Ormož nov program Zdravstvena nega,
na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer nov program Medijski tehnik,
na Gimnaziji, elektro in pomorski šoli Piran nov program Logistični tehnik,
na Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota nova programa Mehatronik operater in Oblikovalec kovin – orodjar, ki se bosta izvajala tudi v vajeniški obliki,
na Šoli za hortikulturo in vizualne umetnosti nov program Fotografski tehnik,
na Srednji tehniški šoli Koper nov program Tehnik mehatronike (PTI) in
na Srednji zdravstveni šoli Ljubljana nov program Zdravstvena nega (PTI).

Novi vajeniški programi tudi v 2021/2022

Tudi v šolskem letu 2021/2022 se bodo lahko dijaki na nekaterih šolah izobraževali v vajeniški obliki, in sicer po novem v 14 izobraževalnih programih. Vajeniška mreža programov se namreč s prihodnjim šolskim letom širi še z dvema programoma. Po novem se bo tako možno v taki obliki izobraževati še v programih Avtoserviser in Avtokaroserist.

»Odločilni nosilci znanja v času epidemije so učitelji«

Na tretjem Evropskem vrhu o izobraževanju, ki se je odvijal decembra, je bila v ospredju razprava o preizkušnji izobraževanja v času covid-19 v povezavi z digitalnim izobraževanjem. Tako predsednica evropske komisije Ursula von der Leyen kot ministrica prof. dr. Simona Kustec sta na vrhu kot odločilne nosilce izvajanja izobraževanja izpostavili učitelje, saj so prav oni naredili izjemen napredek v poučevanju v času epidemije, ko so se na nove razmere hitro odzvali. Ministrica je ob tem dodala: »Učiteljeva vloga, namen in metode poučevanja so se pomembno spremenili in pokazali smer prihodnjega razvoja ter premisleka o kvaliteti znanja in izobraževanja.«

V času covida-19 so učitelji jasno pokazali, da vloga izobraževanja ni le v prenosu znanj, pač pa tudi, da mlade hkrati opremijo s spretnostmi in kompetencami za življenje, med katerimi smo v času epidemije zaznali izrazito potrebo tudi po socialnih in čustvenih kompetencah. Velik pomen je ministrica pripisala tudi odnosu učitelj – učenec, ki ga moramo imeti v uvidu, ko bomo v prihodnje razvijali metode in načine poučevanja.
_ _ _

*Prispevek je bil objavljen v oglasni prilogi tednika Družina (5/2021).*

Kupi v trgovini

Novo
Cerkveni dokumenti (Nova serija, 41) - Upanje ne osramoti
Cerkveni dokumenti
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh