Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepo je biti muzikant: drugi del

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 03. 07. 2019 / 08:01
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.07.2019 / 08:14
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lepo je biti muzikant: drugi del

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan letos praznuje 70-letnico delovanja.
Najbolj znano je po poletnem festivalu na Studencu pri Krtini, kjer se vsako leto napolni s kulture in dobre glasbe željnimi gledalci, ki uživajo v gledališki predstavi, polni glasbe, humorja in dogajanja.

Kulturno ustvarjanje se je začelo leta 1949, ko je bila na pobudo Staneta Stražarja ustanovljena kulturna sekcija, leta 1962 pa se je ta preimenovala v Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan. Že več desetletij pripravljajo miklavževanje v Šporni dvorani Domžale. Gledališke predstave ustvarjajo mladi, ki se prvič srečajo z gledališčem, in izkušeni igralci.

Prva predstava leta 1949 V Ljubljano jo dajmo

V gledališču pod kozolcem je bila pred sedemdesetimi leti uprizorjena prva igra V Ljubljano jo dajmo. V poznejših ponovitvah je zaigral tudi sedanji predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Alojz Stražar.

Že prva predstava med domačini je požela veliko navdušenja. »Vendar bi bil vsakdo prerok, kdor bi si upal takrat napovedati, da bo v neposredni bližini tega kozolca zgrajeno tretje največje pokrito poletno gledališče v Sloveniji. Zgodilo pa se je ravno to. Na obronku občine in vasi je zraslo imenitno gledališče, kjer je našla mesto ljubiteljska kultura, ki se je z leti, to si upam trditi, postopno profesionalizirala,« je povedal Alojz Stražar, ki tako uspešno nadaljuje, kar je začel njegov starejši brat Stane Stražar.


Predsednik Kulturnega društva Miran Jarc Škocjan Alojz Stražar , foto: Tatjana Splichal

»Častitljiv jubilej praznujemo v želji in upanju, da kultura ostane magnet, ki privlači, nas plemeniti in nam bogati življenje. Iskrena hvala in čestitke vsem, ki ste soustvarjali bogato in zanimivo pravljico, ki naj se nikoli ne konča.«

Lepo je biti muzikant: drugi del

Letošnje poletje se zgodba nadaljuje s predstavo, ki se nanaša na lansko. Uprizorili bodo namreč drugi del predstave Lepo je biti muzikant, v kateri bomo slišali glasbo Slavka in Vilka Avsenika. Režiser je Alojz Stražar, glasbeni producent pa Slavko Avsenik ml. Dramsko besedilo je prispeval Avstrijec Andreas Brandstätter, ki velikana slovenske narodnozabavne glasbe izjemno ceni, kar je razvidno tudi iz predstave.

Letošnja zgodba

Vsi člani nekdanjega ansambla so že družbeno in poklicno uspešni – Miha kot zavarovalničar, Jani kot ženitni posrednik z agencijo, Jože kot profesor, Ivan kot gledališki in filmski igralec, Kristjan kot uspešen trener fitnesa, njihov nekdanji menedžer Samo pa je postal župan. Mihova starša vodita turistično agencijo, le gostilničar Karel je ostal stari Karel, čaka pa sina Žana, da se vrne iz hotelirske šole.

Ob praznovanju rojstnega dne Mihove hčerke Lucije, ko ta v roke znova vzame harmoniko, župan Samo zbrano družbo obvesti, da se je družina Avsenik namenila ansamblu Fantov pet podeliti posebno priznanje za ohranjanje Avsenikove glasbe in jih vabi na slovesno podelitev. Miha sprejme izziv in vabilo ter skliče ansambel in pevski tercet na vaje, ki jih bodo imeli v Karlovi znameniti gostilni, kamor Mihova starša vodita skupine turistov. Karlu, ki se počuti osamljenega, Jani v svoji ženitni posredovalnici najde primerno nevesto, Mihovo bogato teto Mici; ker pa ta od svojega moškega pričakuje, da bo športni tip in po možnosti bogat, se Karel odloči za trening s Kristjanom; rad bi tudi obogatel, zato se odloči igrati loto, k čemur ga spodbudita sin Žan, ki je končal hotelirsko šolo in se domov vrnil s prijateljem, francoskim kuharjem Henrijem.

Premierna uprizoritev bo v petek, 12. julija, do srede avgusta pa bo skupno odigranih 12 predstav. Vstopnice lahko že rezervirate.

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh