Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepo je biti muzikant

Za vas piše:
Ksenja Hočevar
Objava: 19. 07. 2018 / 09:19
Oznake: Družba
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.07.2018 / 11:04
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lepo je biti muzikant

Lepo je biti muzikant

V poletnem gledališču Studenec bodo krstno uprizorili igro z glasbo Slavka in Vilka Avsenika ob 65-letnici začetkov njunega ustvarjanja.

Kulturno društvo Miran Jarc Škocjan tudi letos vabi na domačo igro pod streho Poletnega gledališča Studenec. Petnajst poletnih večerov bo na prizorišču poleg Šinkovčevega kozolca, pod katerim se je pred več kot pol stoletja začel studenški gledališki utrip, odmevala Avsenikova glasba. Skoraj triurna predstava o zgodbi ansambla Fantov pet – od nastanka v šolskih klopeh, prvega nastopa v vaški gostilni, zmage na pomembnem tekmovanju narodno-zabavnih ansamblov v tujini do razpada in ponovnega snidenja – je prepletena z ljubezenskima zgodbama in veliko glasbe. Scenarij je napisal avstrijski ljubitelj Avsenikove glasbe Andreas Brandstätter, dramatizirala in za studeniški oder sta jo priredila Eva Kraševec in režiser Lojze Stražar, kot glasbeni producent se je pod projekt podpisal Slavko Avsenik ml. Kaj o predstavi pravita glavna igralca Jernej Gašperlin (v vlogi Miha) in Ana Plahutnik (v vlogi Mihove žene Andreje) pa v novi številki Družine, objavljamo tudi intervju z režiserjem Lojzetom Stražarjem.


Ansambel Fantov pet v kostilni odkrije menedžer Samo, ki ga igra Jure Sešek, seveda z ansamblom kdaj tudi zapoje.

Zgodba Fantov pet

»Lepo je biti muzakant je zgodba o mladostnih sanjah, prijateljstvu, ljubezni in življenjski preizkušnji, ki naenkrat spremeni vse,« je ob rob igri zapisala dramaturginja Kraševčeva. Miha (Jernej Gašprelin) je mlad glasbenik, ki rad posluša narodno-zabavno glasbo. Ko se vrne s koncerta Bratov Avsenik nekje v Nemčiji, za to zvrst glasbe navdušuje tudi sošolce. S štirimi, trobentačem Jožetom (Primož Ložar), baritonistom Ivanom (Blaž Prašnikar), klarinetistom Janijem (Grega Čepon) in kitaristom kristjanom (Klemen Brečko) ustanovijo ansambel, sošolke jim izberejo ime: ansambel Fantov pet. Na poti do uspeha fantom pomagajo Mihovi starši, oče France (Jože Vunšek) in mama Štefka (Pia Brodnik) ter bogata teta iz Mici iz Amerike (Brigita Hrovat), dekleta in kasneje žene, Mihova Andreja (Ana Plahutnik) in Janijeva Katarina (Natalija Cerar). Da mladi ansambel lahko nastopi na enem izmed največjih tekmovanj narodno-zabavnih ansamblov v Evropi in so vanje uprte kamere velikih televizijskih hiš imata zasluge menedžer Samo (Jure Sešek) in ljubitelj glasbe in vina, gostilničar Karel (Konrad Pižorn – Kondi). Zmaga na tekmovanju in prepoznavnost v glasbenem svetu pa med njimi poglobi že dlje časa tleče razlike in nesoglasja, težo slave fantje ne prenesejo. Je spet posredi denar? Morda ljubosumje? Po sedmih letih Miha dobesedno »s ceste« reši sedemletna hči Lucija (Polona Ložar), ki v klošarju s harmoniko v parku prepozna očeta. Bodo fantje spet skupaj zaigrali Avsenikovo Lepo je biti muzikant?


Na poti do uspeha ansamblu pomagata gostilničar Karel (Konrad Pižom - Kondi) in Mihova bogata teta Mici iz Amerike (Brigita Hrovat)


Mihovi starši, oče France (Jože Vunšek) in mama Štefka (Pia Brodnik) ter noseča žena Andreja (Ana Plahutnik) skušajo preprečiti, da bi ansambel po velikem uspehu razpadel. Bodo uspešni?


Dekletce Lucija (Polona Ložar) v parku na klopci v brezdomcu s harmoniko prepozna svojega očeta

15 predstav v treh tednih

Predstava Lepo je biti muzikant je vrhunec letošnjega, že 18. Kulturnega poletnega festivala Studenec. Začeli so ga konec maja v cerkvi sv. Lenarta na Krtini s koncertom komornega zbora Orfej, v juniju pa nadaljevali v Poletnem gledališču z muzikalom Mamma Mia in koncertom Perpetuum Jazzile. V juliju in avgustu bodo kar petnajstkrat izvedli predstavo Lepo je biti muzikant. Po premieri 20. julija bodo predstave še 21., 26., 27., 28. in 29. julija ter 3., 4., 5., 9., 10., 11., 12., 14. in 15. avgusta, vedno ob 21. uri.

Kaj o predstavi pravita glavna igralca Jernej Gašperlin (v vlogi Miha) in Ana Plahutnik (v vlogi Mihove žene Andreje) pa v novi številki Družine. Objavljamo tudi intervju z režiserjem Lojzetom Stražarjem. Na vprašanje, zakaj se je odločil za predstavo, je odgovoril:

»Želel sem se zahvaliti Slavku in Vilku Avseniku. Še danes me gane spomin na njihov koncert pred 35 leti na tem studeniškem odru. Ansambel je bil na vrhuncu slave, jaz pa sem si jih upal povabiti v Studenec, vas z ducatom hiš. Tako smo si želeli, da pridejo, da sploh nisem vprašal, koliko računajo za nastop. Sredi priprav sem si rekel: tudi če se zadolžimo, pomembno je, da gostimo Avsenike! Koncert je uspel, v tem gledališču za tisoč ljudi je bilo tri tisoč poslušalcev. In na zakuski po koncertu rečem Slavku, da se o plačilu nisva pogovarjala in da ne vem, ali bomo sploh lahko plačali. Nikoli ne bom pozabil njegovih besed: »Poglej, fant, nobeno društvo še ni propadlo zaradi Avsenikov in tudi vaše ne bo.« Spomnim se, da smo tisto leto od dobička prodanih vstopnic dodobra obnovili gledališki prostor.


Predstava Lepo je biti muzikant ima kljub številnim zapletom seveda srečen konec ...

Družina je medijski sponzor predstave. Fotografije z vaje: Ksenja Hočevar

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh