Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lech Walesa na premieri filma o Popieluszku v Rimu

Objava: 21. 10. 2009 / 07:32
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lech Walesa na premieri filma o Popieluszku v Rimu

Mladi režiser Rafael Wieczynski je v filmu upodobil usodo umorjenega duhovnika poljske Solidarnosti Jerzyja Popieluszka

Nekdanji poljski predsednik Lech Walesa se je minuli ponedeljek na filmskem festivalu v Rimu udeležil mednarodne premiere filma z naslovom ‘Popieluszko’, ki govori o usodi pred natanko 25 leti ugrabljenega in umorjenega poljskega duhovnika Jerzyja Popieluszka. V filmu poljskega režiserja Rafaela Wieczynskega poljski primas kardinal Jozef Glemp igra samega sebe. Glemp je bil pred 25 leti gniezenski in varšavski nadškof in s tem odgovoren za duhovnega vodjo poljske Solidarnosti Jerzyja Popieluszka.

Popieluszko je v začetku osemdesetih let prejšnjega stoletja na Poljskem zaslovel z ‘mašami za domovino’, ki jih je po razglasitvi izrednih razmer daroval pred tisoči vernikov. 19. oktobra 1984 je takrat 37-letnega duhovnika ugrabila tajna policija in ga umorila. Žalne slovesnosti se je udeležilo na stotisoče ljudi, grob mladega duhovnika v varšavski cerkvi Stanislava Kostke pa je obiskal tudi nekdanji papež Janez Pavel II.

V filmu je želel mladi režiser Wieczynski izpostaviti predvsem Popieluszkovo notranje potovanje. Kot je sam pojasnil na tiskovni konferenci, je želel pokazati, kako lahko duhovni razvoj postane pot do politične in civilne osvoboditve. Čeprav je Popieluszko na Poljskem dobro poznan, pa mlajše generacije nič več ne poznajo političnega ozadja, ki je privedlo do njegove smrti. Številni mladi Poljaki si niti predstavljati ne morejo, kaj je njihovim sonarodnjakom pomenilo takratno politično dogajanje.

Wieczynski je ustvaril film o Popielusku, ker si želi, da bi lik Kristusovega pričevalca, ki se je proti lažem boril brez nasilja, postal del življenja mladih Poljakov. Posneti je želel resnično in obenem romantično zgodbo o koreninah svobode, ki jo danes uživa celotna srednja Evropa.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh