Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lavretanski jubilej zaradi epidemije podaljšan za leto dni

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 17. 08. 2020 / 07:12
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.08.2020 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje

Lavretanski jubilej zaradi epidemije podaljšan za leto dni

Marijino svetišče v Loretu: jubilejno leto podaljšano do 10. decembra 2021.

Foto: Vatican Media

S tiskovnega urada svetišča v Loretu so sporočili, da je lavretansko jubilejno leto, ki naj bi se sicer zaključilo 10. decembra letos, podaljšano za leto dni.

Na predvečer praznika Marijinega vnebovzetja je nadškof Fabio Dal Cin, papeški delegat za Loreto, ob koncu molitve rožnega venca s hvaležnostjo oznanil, da je papež Frančišek odobril podaljšanje lavretanskega jubileja. Ta je povezan s 100. obletnico razglasitve Loretske Matere Božje za zavetnico letalcev, po novem pa se bo sklenil 10. decembra 2021, poroča Radio Vatikan.

Nadškof Dal Cin je svetemu očetu izrazil iskreno hvaležnost za ta dar, tako v svojem imenu kot v imenu vojaškega in civilnega letalstva, vseh vernikov, prebivalcev Loreta in romarjev, ki prihajajo v Sveto hišo: »V tem težkem času za človeštvo nam sveta mati Cerkev podarja še dvanajst mesecev, da bi znova začeli pri Kristusu; da bi dopustili, da nas spremlja Marija, ki je za vse znamenje tolažbe in gotovega upanja.«

Jubilejno leto, ki se je začelo z odprtjem svetih vrat 8. decembra 2019, slovesnosti pa se je udeležil tudi vatikanski državni tajnik, kardinal Pietro Parolin, je tako podaljšano za leto dni. Vsi verniki, ki bodo v tem obdobju prišli v omenjeno papeško svetišče, bodo deležni posebne milosti in odpuščanja. To je milost, ki jo je mogoče prejeti tudi v vseh kapelah civilnih letališč in vojaških letalskih baz po vsem svetu.

»V preteklem letu,« je še povedal nadškof Dal Cin, »je sveti oče večkrat izrazil svojo bližino svetišču Svete hiše: s svojim obiskom 25. marca 2019, ko je podpisal apostolsko spodbudo za mlade Christus vivit; ko je odobril in podaljšal lavretanski jubilej; ko je določil, da se god Loretske Matere Božje vpiše v rimski koledar, in ko je v Lavretanske litanije dodal tri nove vzklike: Mati usmiljenja, Mati upanja in Tolažba beguncev.«

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh