Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kulturno in duhovno smo na isti ravni kot drugi evropski narodi«

Za vas piše:
Marjetka Raušl Lesjak
Objava: 31. 01. 2024 / 09:09
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 31.01.2024 / 09:56
»Kulturno in duhovno smo na isti ravni kot drugi evropski narodi«
P. Metod Benedik. FOTO: Marjeta Raušl Lesjak

»Kulturno in duhovno smo na isti ravni kot drugi evropski narodi«

Izjemen cerkveni zgodovinar, zaslužni profesor Teološke fakultete Univerze v Ljubljani, avtor številnih znanstvenih del in urednik raznovrstnih publikacij je v torek prejel Trubarjevo priznanje za leto 2023.

»Metod Benedik je več desetletij odlično prispeval k ohranjanju, raziskovanju in poznavanju nacionalne pisne kulturne dediščine,« je posebna komisija Narodne in univerzitetne knjižnice zapisala v utemeljitvi in pri tem izpostavila zlasti njegovo raziskovalno delo v kapucinski knjižnici v Škofji Loki in o delovanju kapucinov na Slovenskem v baročni dobi.

Predanost zgodovini Cerkve

»Zgodovina me je vedno zelo zanimala, rad sem prebiral zgodovinske romane,« pravi p. Benedik, ko se spominja ponudbe provinciala ob koncu študija teologije, da se študijsko izpopolnjuje. »Izbral sem zgodovino Cerkve. Že ob študiju teologije sem spoznal, da je pogoj za delo in življenje v Cerkvi to, da jo čim bolje poznamo.« Podiplomski študij je vpisal na Fakulteti za zgodovino Cerkve na Gregoriani, kjer je lahko ob izvrstnih predavanjih, bogati literaturi in odličnih predavateljih nadgrajeval svojo predanost cerkveni zgodovini. Doktoriral je leta 1973 s tezo o kapucinih na slovenskih...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh