Kuhinje sveta - Grčija
Kuhinje sveta - Grčija
Pripravili bomo grško solato in kumarično solato z jogurtom, ki ji pravijo caciki.
Za grško solato uporabimo svež sir iz slanice, najbolje kar grški sir feta iz ovčjega mleka. Če ga nimamo, lahko vzamemo kakšen domač sveži sir. Za caciki velja, da ni piknika, kjer ne bi bilo povpraševanja po tem jogurtno-kumaričnem hitu. To grško pomako v njeni domovini ponavadi jemo ob girosu in je nadomestek za majonezo. Na piknikih se prileže k vsemu in še veliko bolj zdrava je kot majoneza.
Zraven pripravimo male hobotnice. Pravzaprav so to hrenovke, ki jih prepolovimo in križno podolžno zarežemo, da se nato na žaru zvijejo kot male hobotnice.
Grška solata
Sestavine:
- 2 čvrsta paradižnika
- 1 sveža kumara
- 1 mlada čebula
- 1 sveža paprika, po želji
- pest črnih oljk
- ščep origana – suhega ali svežega
- oljčno olje
- 100 g sira feta
Priprava:
- Paradižnik operemo in prepolovimo. Odrežemo mu trde zelene dele okoli peclja in ga narežemo na kocke.
- Kumaro olupimo, jo narežemo na debele kolute, nato vsak kolut prepolovimo.
- Čebulo narežemo na tanke kolobarčke. Če imamo papriko, jo oplaknemo in narežemo na trakove.
- Vse skupaj damo v veliko skledo. Dodamo oljke.
- Solato nežno solimo in zabelimo z oljčnim oljem. Na vrh solate položimo kos sira feta in potresemo z origanom. V Grčiji sir feta pred postrežbo ne nadrobijo, ampak ga položijo na solato kar v kosu.
Caciki
Sestavine:
- 2 čvrsti solatni kumarici
- 1 strok česna
- 150 g gostega grškega jogurta
- sveža meta ali koprc
- sol
Priprava:
- Kumarico olupimo in ji po potrebi odstranimo semena v sredici.
- Nastrgamo jo v skledo in solimo.
- Zdaj jo ožamemo in preložimo v drugo skledo, kjer bomo caciki postregli.
- Jogurt razmešamo z nasekljanim česnom in dodamo kumaricam v skledi.
- Premešamo.
- Po vrhu potresemo z lističi sveže mete ali koprca.