Kuharska knjiga z najljubšimi recepti papežev
Kuharska knjiga z najljubšimi recepti papežev
Katere jedi v Vatikanu pristanejo na jedilni mizi papežev, lahko odslej preberemo tudi v knjigi: David Geisser, ki v Vatikanu kot švicarski gardist varuje papeža Frančiška, sicer pa je izučeni kuhar, je za svojo novo knjigo z naslovom »Buon Appetito« pripravil najljubše jedi papežev in drugih osebnosti iz Vatikana. Papež Frančišek, denimo, ima rad tradicionalno argentinsko kuhinjo: empanade (polnjeni žepki) s solato iz paprike, Colita de Cuadril (mesna pečenka) in Dulce de Leche (karamelna krema) se pogosto znajdejo na njegovem jedilniku.
Na 192 straneh kuharska knjiga spremlja švicarsko gardo skozi cerkveno in koledarsko leto in preko rame kuka na krožnike znanih vatikanskih osebnosti. Oficirji in kaplan garde so predstavljeni vsak s svojo najljubšo jedjo. Vrhunec v knjigi predstavljajo najljubši jedilniki zadnjih treh papežev. Benediktu XVI. so največkrat postregli z Regensburger Wurstsalat (solata z regenburško klobaso), Spanferkel mit Semmelknödel (odojek s kruhovimi cmoki) in Kirschmichel (češnjev narastek). Janez Pavel II. je rad jedel Pierogi, poljske polnjene žepke z rdečim zeljem, in jabolčno pecivo.
Knjiga »Papeška švicarska garda – Dober tek: recepti, zgodbe in znani portreti« (Päpstliche Schweizergarde - Buon Appetito: Rezepte, Geschichten und prominente Porträts)je izšla pri švicarski založbi Weber Verlag.
Vir: Kathpress
Foto: splet