Kuhajmo: Zapečeni makarončki v sirovi omaki in pisana zimska solata
Kuhajmo: Zapečeni makarončki v sirovi omaki in pisana zimska solata
Hiter namig: Preden se lotite kuhanja, vklopite pečico na 180 stopinj, pa bo vse hitreje.
ZAPEČENI MAKARONČKI V SIROVI OMAKI (MAC&CHEESE)
za 4–6 oseb:
- 300 g majhnih testenin (mini polžkov)
- 4 žlice masla
- 2–3 žlice moke
- 0,75 l mleka
- 2 lista lovorja
- 300 g poltrdega sira, ki ga naribamo
- sol, poper
- 3 žlice krušnih drobtin
-
V večjem loncu zavremo vodo, jo solimo in v krop previdno stresemo testenine. Kuhane odcedimo in stresemo v model.
-
V drugem loncu raztopimo 2 žlici masla z moko in med mešanjem počasi prilivamo mleko. Krepko mešamo, da postane omaka gladka. Dodamo lovor, solimo, zavremo, ogenj zmanjšamo in kuhamo 2 minuti.
-
V omako stresemo nariban sir, ki naj se raztopi. Odstranimo lovor.
-
Omako zlijemo na makarončke v modelu, premešamo.
-
V praznem loncu raztopimo 2 žlici masla in prepražimo drobtine. Te potresemo sem in tja po makaronih, nato model porinemo v pečico za pol ure. FOTO: makaroncki_drobtine_l.jpg
Mleko za omako v lonec prilivamo počasi (vsaj na začetku). Moka sprime v kepo, potem v kremasto pudingasto zmes, šele nato lahko prilijemo več mleka, ne da bi moka ostala v grudicah.
PISANA ZIMSKA SOLATA
pol glave rdečega zelja
3 večji korenčki
2 pesti bučnih semen
3 stroki česna
bučno olje, kis, sol
-
Narežemo zelje, korenček pa naribamo v skledo.
-
V ponvi previdno približno minuto pražimo bučna semena, da zadišijo, se začno premikati na ponvi in rahlo porjavijo. Takrat odstavimo, dodamo narezan česen in prelijemo z bučnim oljem.
-
Semena potresemo po zelenjavi, nato solimo, prelijemo s kisom in premešamo.
Za vas sva kuhala Primož in Mojca Koman, fotografiral pa Krištof Koman.
Članek je bil objavljen v januarski številki Mavrice. Nanjo se lahko naročite v naši spletni trgovini. Hvala, ker z nakupom podpirate nastajanje kakovostnih katoliških vsebin za otroke in starše!