Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krstna izvedba Goreckovega oratorija

Za vas piše:
STA
Objava: 06. 11. 2015 / 07:21
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:26
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krstna izvedba Goreckovega oratorija

Na Poljskem so pet let po smrti skladatelja krstno izvedli njegov oratorij Sanctus Adalbertus.

Na Poljskem so ta teden krstno izvedli oratorij Sanctus Adalbertus Henryka Mikolaja Goreckega. Enourno delo enega najvidnejših skladateljev poljske avantgarde so svetu predstavili pet let po njegovi smrti. Praizvedbo v Krakovu je po navedbah tujih agencij v živo prenašal poljski radio.

Oratorij za simfonični orkester, mešani zbor, sopran in bariton je Gorecki ustvaril leta 1997 ob 1000-letnici smrti zavetnika Poljske sv. Vojteha (Adalberta), češkega duhovnika, ki je širil krščansko vero v današnji srednji Evropi in baltskih državah.

Gorecki (1933-2010) je bil v 50., 60. in 70. letih prejšnjega stoletja na čelu glasbene avantgarde na Poljskem. Zunaj domovine ni bil širše prepoznaven vse do leta 1992, ko je s posnetkom svoje tretje simfonije, imenovane tudi Simfonija žalostnih pesmi, v kateri je tematiziral materinstvo in grozote vojne, osvojil svetovne kritike in poslušalce.

Plošča z ameriško sopranistko Dawn Upshaw je izšla v spomin na žrtve holokavsta. Zavihtela se je na vrh ameriške in britanske lestvice ter z več kot milijon izvodi postala ena najbolje prodajanih plošč sodobne klasične glasbe.

Tristavčna simfonija predstavlja prehod med skladateljevim zgodnejšim, z atonalnostjo zaznamovanim komponiranjem h kasnejši tonalnosti. Nastala je po navdihu srednjeveške žalostinke, poljske ljudske pesmi in besed, ki so jih ujetniki nacistične Nemčije spraskali na steno celice v mestu Zakopane na jugu Poljske.

Foto: arhiv Družine

Kupi v trgovini

Novo
Vsa moja resnica je v Njem
Pričevanja
27,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh