Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krst je za vedno, saj Bog nikoli ne zataji svojih otrok«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 09. 05. 2018 / 06:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.05.2018 / 11:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krst je za vedno, saj Bog nikoli ne zataji svojih otrok«

»Krst je za vedno, saj Bog nikoli ne zataji svojih otrok«

Papež med današnjo avdienco o središčnem delu krstnega obreda.

Papež Frančišek je katehezo med današnjo splošno avdienco namenil središčnemu delu krsta, ko duhovnik opravi potopitev v krstno vodo in krščenca mazili s sveto krizmo. Kot je dejal sveti oče, ta središčni obred v pravem pomenu »krsti«, torej »potopi« v Kristusovo velikonočno skrivnost.



Staro je minilo in nastalo je novo

Krstilnik je kraj, kjer se uresniči velika noč s Kristusom. Pokopan je stari človek s svojimi varljivimi poželenji, da bi se rodila nova stvaritev. Staro je minilo in nastalo je novo. V katehezah sv. Cirila Jeruzalemskega je novokrščencem takole razloženo, kar se jim je zgodilo v krstni vodi: »V istem trenutku ste umrli in se rodili. In isti zdravilni val postane za vas grob in mati.« Za rojstvo novega človeka je potrebno, da se človek, pokvarjen zaradi greha, spremeni v prah. Podobi groba in maternice sta dovolj jasni, da izrazita veličino tega, kar se zgodi s preprostimi gestami krsta. Papež je spomnil na napis v stari rimski krstilnici v Lateranu, kjer so v latinščini zapisane besede papeža Siksta III.: »Mati Cerkev po vodi deviško rodi otroke, ki jih spočne po Božjem dihu. Vi, ki ste rojeni iz tega izvira, upajte v nebeško kraljestvo.«

Krstni pečat je za vedno

Starši nas rodijo v zemeljsko življenje, Cerkev pa nas po krstu znova rodi v večno življenje. Postanemo otroci v njenem Sinu Jezusu in nad vsakim med nami, ki smo se znova rodili iz vode ter iz Svetega Duha, z neskončno ljubeznijo odmeva glas nebeškega Očeta: »Ti si moj ljubljeni sin«. Ta očetovski glas, ki ga ušesa ne zaznajo, slišen pa je v srcu, nas po papeževih besedah spremlja vse življenje in nas nikoli ne zapusti. Bog nas namreč zelo ljubi, kakor Oče, in nas nikoli ne pusti samih.« Krst nam odtisne neizbrisen duhovni pečat, ki ga ne izbriše noben greh, čeprav greh preprečuje, da bi krst obrodil sadove zveličanja«. Tudi če oseba postane razbojnik, ki ubija ljudi, ki povzroča krivico, krstni pečat ne izgine. Še naprej ostane Božji otrok, ki je sicer proti Bogu, a Bog ga nikoli ne zataji, kajti »Bog nikoli ne zataji svojih otrok«.

Maziljenje s krizmo

Po delovanju Svetega Duha krst očiščuje, posvečuje in upravičuje, da bi v Kristusu iz mnogih naredil eno samo telo. To izraža maziljenje s krizmo, ki je znamenje kraljevskega duhovništva krščenca in njegove pridružitve skupnosti Božjega ljudstva. Zato duhovnik mazili s sveto krizmo glavo vsakega krščenca.

Delež pri Kristusovem kraljevskem in preroškem duhovništvu

Kot je ob koncu kateheze dejal papež Frančišek, je vsa krščanska poklicanost v tem, da živimo pridruženi Kristusu v sveti Cerkvi, deležni iste posvetitve za izpolnjevanje istega poslanstva na tem svetu, da bi dali sadove, ki trajajo večno.

Vir: Vatican News / RV
Foto: Vatican News

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh