Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Krst je temelj krščanskega življenja«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 11. 04. 2018 / 08:42
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 11.04.2018 / 12:06
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Krst je temelj krščanskega življenja«

»Krst je temelj krščanskega življenja«

Papež Frančišek je današnjo splošno avdienco namenil razlagi zakramenta svetega krsta.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco na Trgu sv. Petra v Vatikanu namenil razlagi zakramenta svetega krsta. Poudaril je, da je krst temelj krščanskega življenja, ki nas kristificira oziroma spreminja v Kristusa. Kot poroča radio Vatikan, se je sveti oče dotaknil tudi vprašanja krščevanja otrok.



Papež je dejal, da smo kristjani v takšni meri, v kakršni pustimo, da Jezus Kristus živi v nas. Da bi se tega lažje zavedali, je dobro, če premišljujemo o zakramentu, ki je v nas prižgal krščansko življenje, namreč o svetem krstu. Frančišek je poudaril, da je krst »temelj celotnega krščanskega življenja«, prvi zakrament, ki omogoča Kristusu, da se naseli v naši osebi, nam pa, da se potopimo v njegovo skrivnost.

Sveti oče je pojasnil, da grški glagol krstiti pomeni potopiti. Obred krsta je znamenje očiščenja za nov začetek. Ko se telo potopi v vodo, se duša potopi v Kristusa, da bi prejeli odpuščanje od greha in zasijali z božansko lučjo.

Krst je torej vnovično rojstvo. Papež je tudi danes zbrane vernike vprašal, ali poznajo datum svojega krsta. Če praznujemo rojstni dan, bi se morali spomniti tudi dneva vnovičnega rojstva. Vse skupaj je povabil, naj se na ta dan Gospodu zahvalimo, kajti takrat je »vame vstopil Jezus«.

Krst je učinkovito znamenje novega rojstva za hojo v novosti življenja. S potopitvijo v Kristusa nas krst naredi tudi za ude njegovega Telesa, kar je Cerkev, in soudeležence njegovega poslanstva v svetu. Krščenci nismo osamljeni, ampak smo udje Jezusa Kristusa, je poudaril papež. Življenjska moč, ki privre iz krstnega izvira, je ponazorjena z naslednjimi Jezusovimi besedami: »Jaz sem trta, vi mladike. Kdor ostane v meni in jaz v njem.«

Krst omogoči Kristusu, da živi v nas, in nam, da živimo združeni z Njim. Tudi otroci so že od davnih časov krščeni v veri staršev. Kadar krstimo otroka, vanj vstopi Sveti Duh in Sveti Duh v njem spodbuja rast krščanskih kreposti, ki se bodo pozneje razcvetele. To priložnost je vedno treba dati vsem otrokom, da imajo v sebi Svetega Duha, ki jih vodi skozi življenje.

Vir: Radio Vatikan
Foto: arhiv Družine (T.P.)

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh