Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Krščansko skrajništvo je nasprotje samo po sebi’

Objava: 29. 07. 2011 / 11:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Krščansko skrajništvo je nasprotje samo po sebi’

Dunajski kardinal Schönborn po pokolu v norveški prestolnici in na otoku Utoya meni, da dejanje nima nikakršne veze z evangelijem, skrajneži pa potvarjajo svoje razloge, ker so brez vsakršnih meril.

Avstrijski kardinal Christoph Schönborn izraz ‘krščansko skrajništvo’ označuje kot ‘nasprotje samo po sebi’. Dunajski nadškof je svoje stališče izrazil v komentarju za avstrijski brezplačni časnik ‘Heute’ kot odgovor na razpravo, ki se je razvnela po pokolu v norveški prestolnici ter na norveškem otoku Utoya. ‘Na kakšen način je lahko dejanje Andersa B. povezano z evangelijem, z Jezusovim naukom, naj ljubimo svojega bližnjega, ali celo, naj ljubimo svoje sovražnike?’ poudarja kardinal.

Skrajneže po mnenju dunajskega nadškofa najdemo povsod, v politiki, v gospodarstvu, v religiji. Kot je zapisal v komentarju, ti ljudje vedno znova potvarjajo razloge za svoja dejanja, saj so sami brez vsakršnih meril.

Nadškof je pozval k premisleku, ki naj v naših glavah ostane tudi po tem, ko pokol na Norveškem ne bo več poskrbel za naslovnice časnikov po svetu. Vprašajmo se, nas spodbuja kardinal Schönborn, ‘ali grozodejstvo, ki se je zgodilo, vsakemu posamezniku kar koli sporoča?’

Kardinal v zvezi s tem opozarja na učinke nasilja polnih računalniških iger na človeka, pa tudi na pasti svetovnega medmrežja. Vsi se moramo zavedati, da anonimnost svetovnega spleta privede do izjav, ki jih v osebnih stikih ne bi nikoli izrekli.

Kardinal Schönborn je spomnil tudi na žrtve in njihove svojce ter prijatelje, za katere ‘prestano trpljenje še zdaleč ni zaključeno’. ‘Zlo ni nikakršna utvara’, piše dunajski nadškof. ‘Mladi na otoku Utoya so mu zrli v oči. Zlo se lahko polasti človeka. In da do tega ne bi prišlo, za to se je vredno boriti.’

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh