Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanskim šolam na območju Gaze grozi zaprtje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 10. 06. 2013 / 06:38
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Krščanskim šolam na območju Gaze grozi zaprtje

Hamas ni več pripravljen sprejemati 'spolno mešanega' izobraževanja, saj želi 'odpraviti sleherno skušnjavo'.

Krščanskim šolam na območju Gaze grozi zaprtje. Jeruzalemski pomožni škof William Shomali je po navedbah človekoljubne ustanove 'Pro Oriente' pojasnil, kako so mu konec letošnjega maja funkcionarji tamkajšnje vlade pod vodstvom Hamasa sporočili, da je potrebno v treh šolah Latinskega patriarhata iz Jeruzalema na območju Gaze ločiti učence in učenke. Po mnenju pripadnikov Hamasa bodo z odpravo skupnega izobraževanja dečkov in deklic umaknili tudi 'sleherno skušnjavo'. Tudi odgovorni na obeh drugih krščanskih šolah so očitno prejeli podobna sporočila.

Škof Shomali je poudaril, da si patriarhat ne more privoščiti izobraževalnih ustanov, ki bi učence sprejemale ločeno po spolu, kot si to želijo islamisti. Že v preteklem letu so funkcionarji Hamasa izrazili enako zahtevo, vendar je takrat vodstvom krščanskih šol uspelo zadevo umakniti. »Tokrat ne vemo, kaj naj storimo«, je pojasnil škof v pogovoru s predstavniki medijev. V bližnji prihodnosti bi lahko prišla tudi zahteva, da si morajo učenke zakriti obraz.

Trenutno šole Latinskega patriarhata na območju Gaze obiskuje 5.000 učencev in učenk, večina izmed njih je muslimanov. Poleg tega patriarhat v Gazi vodi še dve medicinski središči in eno mobilno kliniko. Islamizacija na območju Gaze je izredno močno prisotna, je dejal škof Shomali. Prodaja alkohola je preprečena, v času ramadana pa morajo biti vse restavracije zaprte do poznih večernih ur. Na ulici je v tem času prepovedano kajenje.

Za maloštevilčno krščansko majnšino je položaj izjemno težak. »Toda kaj naj storijo ljudje, ki imajo tu svoje hiše, svoja delovna mesta in svojo zemljo«, se sprašuje jeruzalemski pomožni škof.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh