Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Krščanske vrednote so trden temelj tudi za demokracijo

Za vas piše:
Erika Jazbar
Objava: 10. 07. 2024 / 08:19
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 10.07.2024 / 08:54
Krščanske vrednote so trden temelj tudi za demokracijo
Tržaški škof Enrico Trevisi. FOTO: Tržaška škofija

Krščanske vrednote so trden temelj tudi za demokracijo

Škof Enrico Trevisi, za slovenske vernike škof Henrik, je na Tržaškem dušni pastir od lanske pomladi. Prihaja iz Lombardije, tako kot goriški nadškof Carlo Redaelli.

Zakaj je Italijanska škofovska konferenca izbrala Trst?

Trst še ni gostil Socialnega tedna, ta je prvi razlog, drugi je vezan na letošnjo temo, ki ima v ospredju demokracijo. Trst ima posebno zgodovino, je posebno mesto, multikulturno, tu se govori več jezikov, več je veroizpovedi, leži na meji, ki danes združuje. Na tem koncu so se v preteklosti meje večkrat premikale, prebivalstvo se je selilo, veliko je bilo gorja. Narodi, ljudje, religije pa so sobivali in še danes sobivajo. Trst je zato tudi laboratorij, ki priča, da nam vojne niso usojene, lahko se naučimo poslušanja, spoštovanja, sodelovanja, lahko gradimo sožitje in mir.

Trst torej tudi kot zgled?

Prav gotovo, vsem tistim delom sveta, kjer prevladujejo napetosti. Na tem koncu smo znali preseči negativnosti, potreben je bil čas, razlike ostajajo, a sporočilo, ki ga ponujamo, je, da je možna tudi prihodnost brez konfliktov. Ne učimo ex cathedra, lahko pa marsikaj pokažemo, tudi vlogo,...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh