Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Kristusu služite v konkretnih osebah!«

Za vas piše:
M. Š.
Objava: 28. 06. 2018 / 20:22
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.07.2018 / 10:30
Ustavi predvajanje Nalaganje

»Kristusu služite v konkretnih osebah!«

Papež Frančišek je na včerajšnjem konzistoriju umestil 14 novih kardinalov, ki prihajajo iz različnih delov sveta.

Papež Frančišek je na včerajšnjem konzistoriju umestil štirinajst novih kardinalov, ki prihajajo iz različnih delov sveta in tako kažejo na vesoljnost Cerkve. Kot poroča Radio Ognjišče, jim je v nagovoru dejal, da nihče ne sme biti vzvišen in na drugega gledati od zgoraj navzdol, razen ko mu pomaga, da vstane. Sveti oče je pojasnil, da je najvišje odlikovanje služenje Kristusu v lačnem, pozabljenem, zaprtem, bolnem, torej v konkretnih osebah. Omenil je tudi spletke v cerkvenih ustanovah, ki po njegovih besedah otopijo srce in poslanstvo ter ju naredijo sterilna.

Kardinalskemu zboru so se pridružili patriarh Kaldejske Katoliške cerkve Louis Sako, prefekt Kongregacije za nauk vere Luis Ladaria, generalni vikar rimske škofije Angelo De Donatis in namestnik za splošne zadeve državnega tajništva Giovanni Angelo Becciu. Presenečenje na seznamu novih kardinalov je bilo ime Konrad Krajewski, ki je papeževa desna roka pri skrbi za brezdomce in reveže.

Kardinalski naziv so prejeli še fatimski škof ter nadškofje mest Aquila v Italiji, Karači v Pakistanu, Huancaya v Peruju, Toamasine na Madagaskarju in Osake na Japonskem.

Skupaj z njimi je papež kardinalskemu zboru pridružil še enega nadškofa, škofa in redovnika, ki so se odlikovali pri svoji službi Cerkvi.

Papež bo danes, na praznik svetih apostolov Petra in Pavla, vodil somaševanje z novimi kardinali, pa tudi nadškofi metropoliti, ki so bili imenovani v zadnjem letu. Za nove metropolite bo blagoslovil palije, ki jih bodo prejeli na slovesnostih v krajevnih Cerkvah. Na današnji praznik bo pri svetih mašah tudi nabirka za Petrov novčič, s katero papež podpira človekoljubnana dela v najrevnejših predelih Katoliške cerkve.

Vir: Radio Ognjišče
Foto: Vatican Media

Preberite tudi:

Na kratko o novih kardinalih (1. del)

Papež Frančišek je napovedal imenovanje štirinajstih kardinalov, ki bodo umeščeni 28. junija letos.



Na kratko o novih kardinalih (2. del)

Papež Frančišek je napovedal imenovanje štirinajstih kardinalov, ki bodo umeščeni 28. junija letos.



Na kratko o novih kardinalih (3. del)

Papež Frančišek je napovedal imenovanje štirinajstih kardinalov, ki bodo umeščeni 28. junija letos.

Kupi v trgovini

Novo
Neoprostljivo
Zgodovina
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh