Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Kristjani in muslimani skupaj za dialog in demokracijo’

Objava: 27. 05. 2009 / 07:11
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Kristjani in muslimani skupaj za dialog in demokracijo’

Zasedanje Papeškega sveta za medverski dialog in jordanskega inštituta za medverske študije o ‘Religiji in civilni družbi’

Kristjani in muslimani morajo skupno nastopiti za kulturo dialoga, proti nasilju, in za izgradnjo demokratičnih držav. Tako so zapisali v sklepnem dokumentu medverskega srečanja v jordanski prestolnici Aman. Tema skupnega zasedanja jordanskega Kraljevega inštituta za medverske študije in Papeškega sveta za medverski dialog je bila ‘Religija in civilna družba’. V sklepnem dokumentu so še poudarili, da je mlade potrebno vzgajati v spoštovanju, za dialog in za zavračanje vsakršne oblike nasilja. Pri oblikovanju družbe posebno vlogo igrajo religije, ki ne stremijo k izkazovanju moči, so ugotovili udeleženci srečanja.

Kardinal Jean-Louis Tauran, predsednik Papeškega sveta za medverski dialog, je v pogovoru za Radio Vatikan povedal, kako ‘pomembno je, da se muslimanski verniki strinjajo z nami, da morata obe veri posredovati enake vrednote, ki prispevajo k izgradnji kulture in družbe, zato da bi lahko ljudje živeli v svobodi in medsebojnem spoštovanju. Religija ne predstavlja ne nevarnosti ne grožnje, ampak si prizadeva za skupno dobro’.

Papeževo potovanje na Bližnji vzhod sicer ni odprlo novega poglavja v odnosih med krščanstvom in islamom, je po srečanju pojasnil Tauran, pozitiven odziv na papežev obisk Huseinove mošeje v Amanu in jeruzalemske Kupole na skali pa je ugodno vplival na potek zasedanja.

Papeževi nagovori so jasno razložili povezavo med razumom in vero ter med vero in kulturo, je spomnil Tauran. Po njegovem mnenju je papež zelo dobro pokazal, kako bi lahko verniki treh največjih religij delovali kot orodja miru. Niso namreč religije tiste, ki vodijo v vojno, pač pa njihovi posamezni pripadniki.

Naslednje jordansko-vatikansko zasedanje načrtujejo v Rimu v naslednjih dveh letih.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Akcija
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€ 29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh